Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske organizuje se testiranje na HIV/AIDS, hepatitis B i C.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske rečeno je Srni da će testiranje biti organizovano danas od 15.00 do 20.00 časova, dok će se za testiranje koristiti brzi testovi, krv iz prsta.

Iz Instituta pozivaju sve zainteresovane građane , posebno mlade, ukoliko su se rizično ponašali ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, da dođu u Centar da se testiraju.

Testiranje je, kako su naveli u Institutu, anonimno, povjerljivo i besplatno i nije potreban nikakav dokument niti uputnica porodičnog ljekara.

– U okviru testiranja obezbijeđeno je savjetovanje prije i poslije testiranja u cilju unapređenja znanja o HIV/AIDS-u, načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno mjerama za sprečavanje prenošenja ove bolesti – naveli su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a ili side obilježava se 1. decembra. Bolest je otkad se pojavila 1981. godine u SAD do sada odnijela više od 25 miliona života. Svjetski dan borbe protiv side obilježava se od 1988. godine, a crvena traka, kao simbole borbe protiv bolesti i solidarnosti sa oboljelima, ustanovljena je 1991. godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUKC Srpske: Besplatno testiranje na virus side
Naredni članak1. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV