Republička prosvjetna inspekcija je u proteklom periodu pokrenula postupke vanrednog inspekcijskog nadzora na privatnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, a riječ je o sveobuhvatnim kontrolama gdje zapisnici imaju preko 30-40 stranica, rečeno je u Inspektoratu Srpske.

Iz ove ustanove su pojasnili da inspekcijski postupak podrazumijeva niz radnji na utvrđivanju činjeničnog stanja, obavezu pridržavanja različitih rokova u različitim fazama postupka, poštivanje prava na korišćenje pravnih lijekova i slično, te da je nepohodno da to bude okončano kako bi se moglo govoriti o utvrđenim okolnostima i preduzetim mjerama u postupcima.

– U postupcima koji traju nije moguće prejudicirati koje sve mjere će se preduzeti u kontroli kod neke visokoškolske ustanove, te s toga još nismo u mogućnosti saopštavati informacije o postupcima koji su u toku – naglasili su u Inspektoratu za Srnu.

Stav republičke prosvjetne inspekcije je da se informacije javno saopštavaju tek kada se utvrdi kompletno činjenično stanje i sve okolnosto koje su bitne za vođenje postupka i kada se precizno može saopštiti koje konkretne mjere su preduzete.

Iz Republičkog inspektorata kažu da onog trenutka kada se steknu formalni uslovi za to, upoznaće javnost sa svim relevantnim informacijama.

Oni su naglasili da se sve aktivnosti sprovode u saradnji i uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su u februaru u akciji “Klaster” 11 lica na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara. Izvršeni su pretresi na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih lica koji se odnose na pretres stambenih objekata i pokretnih stvari i devet pravnih lica, odnosno visokoškolskih ustanova.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 75 personalnih studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija, 165.000 KM, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Foto: rtrs.tv

Izvor. SRNA

Prethodni članakVSTS: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija
Naredni članakPočela isplata pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva