Republička inspekcija za hranu kontrolisala je u novembru med na tržištu Republike Srpske, a od 13 uzetih uzoraka iz maloprodajnih objekata jedan je ocijenjen kao neispravan.

Inspekcija je uzorkovanje meda izvršila s ciljem kontrole zdravstvene ispravnosti i kvaliteta, a tom prilikom posebna pažnja je bila na maloprodajnoj cijeni meda, odnosno birani su proizvodi sa nižom cijenom koja može biti osnov za sumnju u kvalitet.

– Uzorci su laboratoriji dostavljeni obilježeni isključivo šiframa, bez podataka o proizvođaču, kako bi se obezbijedila jednoobraznost u obilježavanju službenih uzoraka i postupanju laboratorije – navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata su povodom informacije da se na tržište BiH uvoze velike količine meda čija niska uvozna cijena budi sumnju domaćih potrošača i pčelara u njegov kvalitet, istakli da inspekcija za hranu Republike Srpske može govoriti samo o kontrolama koje se vrše na graničnim prelazima i carinskim ispostavama u Republici Srpskoj.

– Uvidom u evidencije o pregledanim pošiljki hrane prilikom uvoza, utvrđeno je da je preko graničnih prelaza i carinskih ispostava u Republici Srpskoj u ovoj godini uvezeno 28 pošiljki meda i drugih pčelinjih proizvoda – navodi se u saopštenju.

Od navedenog broja, uvoznici iz Federacije BiH uvezli su šest pošiljki porijeklom iz Turske, četiri sa Novog Zelanda i 13 iz Srbije.

– Uvoznici iz Republike Srpske uvezli su svega pet pošiljki i sve su bile porijeklom iz Srbije. Prilikom uvoza periodično je vršeno i uzorkovanje za laboratorijsku analizu i svi ispitivani uzorci su ocijenjeni kao ispravni – navodi se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik i Cvijanović na svečanom prijemu kod Vučevića
Naredni članakDOBOJ: Vedrana Stojnić u kućnoj radinosti izrađuje prirodnu kozmetiku pod sloganom „Moć cvijeća” (VIDEO)