Kineski proizvođači automobila ozbiljno se spremaju za frontalni napad na evropsko tržište, a to ne čine samo sa električnim vozilima. Naime, najnoviji model kojim žele da osvoje Stari kontinent je plug-in hibrid sa dvolitarskim turbobenzincem koji je uparen sa jednim ili dva elektromotora, u zavisnosti od toga da li automobil ima pogon na dva ili sva 4 točka.

Sa dužinom od 4,7 metara, GWM Wey 03 ulazi u veoma konkurentan segment srednjih SUV vozila, u kome su već modeli kao što su Volkswagen Tiguan, Hyundai Santa Fe, Toyota RAV4 i Škoda Kodiaq, da navedemo samo neke.

Zahvaljujući značajnom međuosovinskom rastojanju od 2,75 metara, Wey ima dosta prostora na zadnjoj klupi, čak i najviše u klasi, ali to nije glavna prednost ovog modela.

U pitanju je, naime, domet do 136 km ako se auto vozi isključivo na električni pogon, što je najbolji rezultat u klasi. Za to je zaslužna litijum-jonska baterija kapaciteta 34kWh, a Kinezi tvrde da će i njena brzina punjenja biti rekordna, čak i na običnoj utičnici.

Kineski proizvođač računa da će moći da dopre do potencijalnih kupaca koji i dalje zaziru od čisto električnih vozila, zbog čega je osnovna motorizacija dvolitarski turbo motor koji razvija čak 204 KS, dok se snaga prenosi putem automatskog mjenjača sa 9 stepeni prenosa.

Kada elektromotor pokreće samo zadnje točkove, što je slučaj sa AWD verzijom, ukupna snaga pogonskog sklopa dostiže 442 KS, a obrtni moment je ogromnih 685 Nm.

Sve ovo omogućava kineskom SUV-u da ubrza do 100 km/h za samo 5,3 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 230 km/h.

Očekuje se da će na njemačkom tržištu cijena ulaznog modela sa pogonoma na dva točka biti 45.000 evra, dok bi najbolje opremljena verzija bila 5.000 evra skuplja.

Verzija sa pogonom na sve točkove i vrhunskom opremom koštaće oko 54.000 evra

Foto: Great Wall Motor

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDOBOJ: Veterani 65. zaštitnog motorizovanog puka dali krv (FOTO)
Naredni članakAndroid se transformiše: Ovo su najnovije funkcije koje možete da očekujete