Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH upozorila je da su, zbog višegodišnjeg neobnavljanja opreme, mogući problemi u kontinuiranom i efikasnom poslovanju, prvenstveno u vezi sa izdavanjem ličnih dokumenata, za šta je zadužena ova agencija.

Ističući da je, zbog granice rashoda koja im je ostavljena u budžetu BiH, količina identifikacionih dokumenata – ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša, smanjena ispod ugovorene i planirane, što u budućnosti dovodi u pitanje potrebe građana, iz Agencije su istakli da su im za efikasno funkcionisanje potrebna i dostojna tehnička sredstva.

Za rashode IDDEEA u budžetu BiH za 2024. godinu određeno je 38,5 miliona KM, što u ovoj agenciji smatraju nedovoljnim uz sve napore da minimiziraju izdatke za službena putovanja, mobilne telefone, reprezentaciju i nabavku goriva.

– Ovako niska gornja granica rashoda ostavlja malo prostora za kapitalna ulaganja, što je nerealno jer je činjenica da se posljednje dvije godine kapitalane nabavke uopšte ne provode ili se provode u tako malim okvirima da to Agenciji ne znači ništa s obzirom da je postojeća oprema već zastarjela, a sve zbog privremenog finansiranja, kao i znatno niskih gornjih granica rashoga za Agenciju unazad par godina – navode iz IDDEEA.

Posebno upozoravaju da dotrajala oprema u tehničkom sektoru, ali i u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata nije obnavljana dugi niz godina i da je rizik njenog prestanka rada ogroman i izvjestan.

– Funkcionisanje Agencije gotovo u svim segmentima njenog rada na ovaj način je dovedeo u pitanje. Kako bi se svi poslovni procesi uspješno odvijali, od čega zavisi efikasno funkcionisanje sistema personalizacije, transporta i skladištenja dokumenata, te obavljanje drugih poslova iz nadležnosti Agencije, neophodno je da se Agenciji obezbijede dostojna tehnička sredstva – dodaju iz IDDEEA.

Ocjenjujući da je planiranih 38,5 miliona KM iz budžeta BiH nedovoljno za funkcionisanje Agencije u 2024. godine, iz IDDEEA navode da aneksom na redovni budžetski zahtjev traže još 11.117.000 KM od čega se 4.130.000 odnosi na tekuće izdatke za nabavku materijala za lične karte, vozačke dozvole i pasoše, te izdatke za usluge transporta opreme, kao i materijal i usluge održavanja opreme.

Preostalih 7.047.000 KM odnosi se na kapitalne izdatke za realizaciju projekata koje je pokrenula EU, preciziraju iz IDDEEA u odgovoru dostavljenom Parlamentarnoj skupštini na poslaničko pitanje u vezi sa zahtjevom Agencije nadležnom ministarstvu za dodjelu sredstava iz budžeta BiH za 2024. godinu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Prijem za boksera Branislava Malinovića – evropskog prvaka (FOTO)
Naredni članak“S ljubavlju hrabrim srcima” – uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija (VIDEO)