Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, kao institucija osigurala je sertifikate za digitalno potpisivanje za svoje zaposlene koji su ovlašteni za potpisivanje akata iz njihove nadležnosti.

Ovim korakom biće omogućeno elektronsko slanje akata, kao i potpisivanje razmjene podataka između institucija pomoću kvalifikovanog digitalnog potpisa, saopšteno je iz Agencije.

Sertifikate su dostavili Uprava za indirektno oporezivanje BiH, institucije akreditovane za izdavanje sertifikata za digitalno potpisivanje pravnim licima, upisane u registar ovjerilaca pri Ministarstvu transporta i komunikacija.

Direktor IDDEEA BiH Almir Badnjević rekao je da je ovim korakom Agencija za identifikacione dokumente postala predvodnik u primjeni najnovijih sigurnosnih tehnologija za digitalno potpisivanje dokumenata.

– Nekoliko mjeseci uspješno smo primjenjivali ovo rješenje, čime smo unaprijedili efikasnost naših procesa i omogućili građanima jednostavniji pristup uslugama – pojasnio je Badnjević.

U saopštenju su podsjetili da je Agencija ispunila sve uslove za izdavanje sertifikata za digitalno potpisivanje.

– Naša oprema, servisi i procesi u potpunosti su usklađeni sa standardima i mjerama propisanim navedenom regulativom – naveli iz Agencije.

Naglasili su da su ovim stekli preduslove za izdavanje kvalifikovane potvrde u ličnoj karti državljana BiH /elektronski potpis/, koja će biti priznata u pravnom prometu unutar i izvan zemlje kad se steknu i ostali uslovi, odnosno kada Savjet ministara usvoji odluku o cijeni navedenih sertifikata.

U skladu sa strateškim usmjerenjima i s ciljem olakšavanja građanima ostvarivanja njihovih prava pred drugim organima i poslovnim subjektima, Agencija je uspješno implementirala rješenja za udaljeno digitalno potpisivanje dokumenata.

Ovo rješenje koristi najnovije sigurnosne tehnologije za obezbjeđivanje integriteta potpisanih podataka i identiteta potpisnika.

Sve funkcionalnosti su u skladu s nacionalnim i EU propisima o digitalnom potpisivanju.

Korisnici će uskoro moći da pristupe ovoj usluzi i da potpišu dokumente sa bilo kojeg uređaja povezanog sa internetom, što će im olakšati korištenje usluga pred nadležnim tijelima u BiH i poslovnim subjektima, poručili su iz IDDEEA.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: “Trojka” svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese
Naredni članakDodik: Prva Vlada Srpske koju sam vodio izabrana prije 26 godina