U Јevrejskom kulturnom centru “Ari Livne” u Banjaluci održana je komemorativna akademija žrtvama Holokausta, kojoj su prisustvovali predsjednica Republike Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i drugi zvaničnici. Komemorativna akademija održana je pod pokroviteljstvom Kabineta predsjednika Republike. Kultura sjećanja je kao biljka, mora se njegovati i samo takva će biti živa – kaže predsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva Zoran Pejašinović.

Holokaust je jedan od najmračnijih ljudskih i civilizacijskih događaja u kome je jedna nacija smatrala da je iznad i da ima pravo da uništava druge, do biološkog nestanka takve nacije kao što su Јevreji, Srbi i Romi – poručio je srpski član Predsjedništa Milorad Dodik.

– To je ideologija nacizma koji je iza sebe ostavio stravične ožiljke na civilizaciju i svakako je veoma važno, pogotovo nama Srbima biti dio onih snaga koji u svijetu obilježavaju sjećanje na holokaust i koji na ovaj način, naravno, prisjećaju se i stradanja naših predaka kojih je bilo i u nacističkim logorima u Njemačkoj, ali svakako i logorima koji su ovdje pravljeni za Srbe kao što je Јasenovac i mnoga druga stratišta gdje su pobijeni Srbi u logorima, od Paga pa sve do Broda, Šušnjara i mnogih drugih mjesta gdje su stradali. Sajmišta u Beogradu i mnogo čega drugog – naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništa BiH.

27. januar upisan je velikim slovima kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust i stradanje Јevreja tokom Drugog svjetskog rata pod nacističkom Njemačkom. Tim povodom i Banjaluka se sjeća šest miliona nevino stradalih Јevreja, pa i na ovim prostorima – poruka je predsjednika Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva Zorana Pejašinovića.

– Za sedam dana sjećaćemo se stradanja Srba u okolini Banjaluke kada je na bestijalan način stradala jedna velika srpska zajednica. Narodi koji se sjećaju imaju budućnost i zato se moraju sjećati – poručio je Zoran Pejašinović, predsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras na komemorativnoj akademiji žrtvama Holokausta da je ljudski ispravno, civilizacijski opravdano i potrebno, ali i institucionalno, da se razvija kultura sjećanja na najstrašnija stradanja, ističući da je ponosna na prijateljstvo sa jevrejskim narodom i da je sigurna da se iz tog prijateljstva, ma kako bila teška i isprepletena sudbina, još toga može da nauči u budućnosti.

– I mi smo kao zajednica i društvo sazrijevali tokom godina, suočili se sa teškim izazovima, i danas se suočavamo sa teškim izazovima. Mislim da su to stvari koje onda kada je to potrebno samo prodube našu ljubav, pažnju, vjeru prema samima sebi, a daje nam i određenu snagu da prevaziđemo te probleme i gradimo nešto što je budućnost i naša vjera u budućnost – rekla je Cvijanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakZvezda se vratila poslije 0:2, ali ipak izgubila od Šahtjora
Naredni članakVulić: Jelena Trivić je projekat, zato i ne želi TV duel