ekad je to bio najveći sajam automobila na svijetu, danas je smotra “urbane mobilnosti”. U Minhenu se očekuje da Kinezi krenu u osvajanje evropskog tržišta električnih automobila.

Klasični automobilski sajmovi su prošlost. Promijenjen je oblik onoga što je počelo 1897. godine u Berlinu pod nazivom Međunarodna izložba automobila (IAA), koja se gotovo 50 godina održavala u glavnom gradu Njemačke, a zatim još sedam decenija u Frankfurtu na Majni.

Prije dvije godine, dok su bile na snazi restrikcije zbog korone, organizatori iz Udruženja njemačke automobilske industrije (VDA) temeljno su preoblikovali koncept sajma i premjestili ga na novu lokaciju u Minhenu, pokušavajući da obezbjede opstanak sajma kao “svjetske platforme za mobilnost”.

Drugo izdanje takvog sajma u utorak (5. septembar) otvara kancelar Olaf Šolc.

VDA koristi svaku priliku da istakne da se više ne radi samo o automobilima, već o “urbanoj mobilnosti” i “eko-sistemu mobilnosti”, pri čemu više nije samo automobil u centru pažnje.

Ali, takva retorika možda služi kao pokušaj odvraćanja pažnje od činjenice da mnogi proizvođači automobila uopšte ne dolaze u Minhen, ali zato dolaze mnogi konstruktori bicikala.

Domaći brendovi su tu

Naravno, domaći proizvođači neće propustiti priliku da se velikodušno predstave u Bavarskoj prestonici, prvenstveno BMW, čiji je sjedište u Minhenu, ali i Folksvagen i Mercedes-Benc.

Pored njih, stiže i francuski Reno, američki proizvođač luksuznih električnih automobila Lucid i hrvatski Rimac.

Evropski koncern Stelantis šalje svoju njemačku podružnicu Opel. Novi igrač na tržištu, vijetnamski Vinfast, povukao je prijavu za učešće samo nekoliko dana prije početka.

Tu će, na sva zvona, biti kineska kompanija BYD (Build Your Dreams). Ova kompanija iz Šenžena, koja je nedavno preuzela poziciju lidera na kineskom tržištu od Folksvagena, upravo u Minhenu želi da označi početak osvajanja evropskog tržišta, na kojem nudi čak šest različitih modela.

Kinezi će u Minhenu predstaviti evropsku premijeru modela SEAL U, kao i svojih luksuznih modela DENZA.

Kinezi će dominirati tržištem?

BYD je postao poznat po razvoju baterija za pametne telefone i vješto koristi znanje iz tog sektora. Baterije BYD automobila ne sadrže rijetke metale kao što su kobalt, nikl i mangan, što ih čini jeftinijim. Što se tiče softvera i tehnoloških igračaka u električnim vozilima, Kinezi već dugo postavljaju standarde, barem na domaćem tržištu.

Još su električni automobili Made in China vrlo rijetki na njemačkim drumovima – prema podacima Centra za upravljanje automobilima, registrovano je samo 1.448 vozila BYD, u poređenju sa 207.000 električnih automobila marke VW. Ali, to bi brzo moglo da se promjeni.

Kinezi su poznati po pritisku na cijene. Kao primjer, možemo se sjetiti japanskih i južnokorejskih proizvođača koji su se probijali prema Evropi osamdesetih i devedesetih godinama. Mnogi su njihovi automobili na početku bili ismijavani, ali danas su nezamenljivi na njemačkim putevima.

Njemački proizvođači ne žele da se predaju bez borbe. Problemi sa koronom su iza njih, lanci snabdijevanja opet uglavnom funkcionišu, a promet i profiti su u drugom kvartalu značajno porasli, ostajući motor njemačke ekonomije.

Ali, ova branša se suočava s teškim vremenima, a stručnjaci prognoziraju da će se uskoro završiti era “rekordnih profita njemačkih proizvođača”. Konsultantska firma AlixPartners vidi Kinu “u najboljoj poziciji da postane supersila u automobilskoj industriji”.

Na dva točka

Za one koji nisu zainteresovani za automobile, u Minhenu se takođe može voziti biciklom. U Engleskom vrtu, “zelenim plućima” Minhena, organizatori pripremaju stazu od četiri kilometra za testiranje različitih vrsta bicikala.

Takođe, u Minhenu će biti prisutni i oni koji smatraju automobile neprijateljima okoline. Različite ekološke inicijative najavljuju veliki protest i blokade kako bi poremetili održavanje sajma u Minhenu, prenosi “AutoBlog”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDodik: Halucinantno izobličavanje istine u tekstu novinarke Diković
Naredni članakSamsung Galaxy S24 Ultra će imati najsvjetliji ekran do sada