BANJALUKA – „Hidroelektrane na Drini“ i „Hidroelektarane na Vrbasu“, koje posluju u sastavu „Elektroprivrede RS“, ostvarile su u prošloj godini gubitak od čak 16,6 miliona KM, pokazuju zvanični finansijski izvještaji ovih preduzeća.

Drastično pogoršanje poslovanja u prošloj godini posebno je vidljivo kod „HE na Drini“ koje su godinu završile u minusu od 13 miliona KM, dok su „HE na Vrbasu“ 2017. završile sa gubitkom od 3,6 miliona KM.

Koliki je finansijski pad „HE na Drini“ u prošloj godini najbolje pokazuje podatak da im je gubitak lani povećan za više od 11 miliona KM u odnosu na 2016. godini kada je bio 1,8 miliona KM.

Prihodi preduzeća u prošloj godini su prepolovljeni, odnosno smanjeni su za čak 15 miliona KM, dok su rashodi smanjeni za svega pet miliona KM.

Ukupne obaveze preduzeća iznosile su 21,2 miliona KM i smanjene su za oko 500.000 KM u odnosu na 2016, dok je broj zaposlenih bio približno isti i zapošljavali su 266 radnika.

Komentar iz „HE na Drini“ danas nismo uspjeli dobiti jer je direktor, kako su nam rekli u ovom preduzeću, na putu.

S druge strane, “HE na Vrbasu” su imale dosta manji gubitak, ali i njihovo poslovanje je značajno pogoršano pogotovo ako imamo u vidu činjenicu da su 2016. završile u plusu od 255.833 KM

Obaveze ovog preduzeća povećane su za 2,6 miliona KM i na kraju 2017. su iznosile 17,3 miliona KM.

Direktor HE na Vrbasu Nedeljko Kesić rekao je danas za CAPITAL da je jedan od glavnih razloga gubitka loša hidrologija u prošloj godini koja je bila jedna od najlošijih u nizu godina.

Međutim, kaže da je možda i veći razlog ostvarenog gubitka presuda u korist opštine Jajce koju je ovo preduzeće moralo da isplati.

„Hidrološka situacija jeste bila veoma loša, ali se nije toliko loše odrazila na nas. Veći problem nam je presuda po tužbi opštine Jajce koja je tražila da joj isplatimo naknadu za potopljeno zemljište. Okružni sud je presudio u njihovu korist još 2015. godine, ali smo uložili žalbu. Vrhovni sud je prošle godine prihvatio jedan dio njihove tužbe, tako da smo morali da im isplatimo nešto više od dva miliona KM. To je najveći razlog gubitka“, rekao je Kesić.

CAPITAL: Marina Čigoja

Prethodni članakKrajinović i Džumhur u polufinalu u Dubaiju
Naredni članakBMW sprema Seriju 8 Gran Coupe?