Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, za koji se Vlada Republike Srpske krajem prošle godine zadužila za 9,4 miliona KM, u Republiku Srpsku stići će početkom juna, nakon što u Italiji, gdje je i kupljen, bude završena obuka posade Helikopterskog servisa Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

Mehaničari i piloti su, kako je i definisano milionskim ugovorom, trenutno u Italiji gdje su ovih dana započeli treninzi.

„Na obuci smo, u Italiji. Sve završavamo u skladu sa ugovorom koji je potpisan“, potvrdio je danas za CAPITAL i direktor Helikopterskog servira RS Boban Kusturić.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera u avgustu je stigla samo ponuda italijanske firme “Leonardo”, a Vlada Republike Srpske nije gubila vrijeme pa je već 17. avgusta usvojila informaciju o dugoročnom kreditu.

„Ministarstvo finansija RS sprovelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka, a najpovoljnija ponuda je od NLB banke Banjaluka. Ministar finansija Zoran Tegeltija ovlašćen je da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9,4 miliona KM“, saopšteno je tada iz Biroa za odnose s javnošću Vlade.

Tada je navedeno da je rok za otplatu kredita šest godina, sa trogodišnjim „grejs“ periodom. Građani Republike Srpske ovaj novac vraćaće po kamatnoj stopi od 2,85 odsto.

Višenamjenski helikopter, kako je tada za CAPITAL kazao Kusturić, biće korišćen prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a u sklopu tendera je i oprema za gašenje požara, zatim za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalica koju sada nemaju.

Helikopterski servis, istakao je, dostupan je 24 časa dnevno. Osim što prevoze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i ministre u Vladi RS, piloti su obavili i nekoliko stotina medicinskih evakuacija.

Servis ima dva operativna helikoptera, a najnoviji je star 30 godina.

Diskutabilni trenažni letovi

Da je Helikopterski servis, o trošku građana RS, dostupan 24 časa svjedoči i podatak da je jedan od helikoptera na novogodišnji koncert u Banjaluku dovezao pjevačicu Svetlanu Ražnatović.

Iz Helikopterskog servisa RS prvo su naveli da nisu imali nijedan registrovan prekogranični let 31. decembra 2017. godine, “te s toga nisu tačne tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da je helikopterom ovog servisa iz Srbije u Srpsku doputovala pjevačica”.

Let je, tvrdili su, realizovan u okviru trenažnog leta posade Helikopterskog servisa na području Banjaluke i jedini je koji je posada imala taj i naredni dan, 1. januara 2018. godine.

Predsjednik RS Milorad Dodik, pod čijom je ingerencijom Helikopterski servis RS, kazao je tada da „momci imaju pravo na trenažni let, kao što se kod sportista traži da uvijek budu spremni tako i piloti moraju biti spremni“.

„Ja znam da je to ta priča o trenažerima i da je to bilo u okviru toga. Znam da je to atraktivno da to držite ko temu, ali mislim da je sve rečeno i nema potrebe da se više bavimo tim pitanjem”, kazao je Dodik.

Sve je završeno tvrdnjom da je riječ o „panoramskom letu iznad Banjaluke“, ali je ipak Ražnatović nakon otkrivanja priče u javnosti, uplatila 5.000 evra u Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Republike Srpske.

Izvor: Capital.ba

Prethodni članakPonovo burno u Skupštini Srpske
Naredni članakNa drumovima RS najviše ginu mladi od 18 do 30 godina