Haški zatvorenici su zbog virusa korona u potpunoj izolaciji, kontaktiraju sa porodicama samo telefonom, a generala Ratka Mladića već sedam dana niko nije pregledao niti mu je izmjerio pritisak, izjavio je generalov sin Darko Mladić.

On je naglasio da se virus pojavio u zatvoru, ali ne u zgradi gdje se nalazi njegov otac te da ima deset dana od kada su posjete zabranjene.

– Kako nam je rekao telefonom izolovani su, a čuvari mu samo prilaze da daju da popije lekove. Pošto ima ozbiljne probleme sa visokim pritiskom rekli su mu da traži aparat pa da sam meri, ali ne znam da li ga je dobio – rekao je Darko Mladić za “Večernje novosti”.

On je ukazao da generala Mladića ne može da posjeti ni njegov branilac Dragan Ivetić, koji je u Hagu, kao i da su advokati poslali dopis upravi i sudu da im razjasne situaciju i objasne kakvu će zdravstvenu njegu general sada imati s obzirom na njegovo teško stanje.

– Vjerovatno će mu odložiti i operaciju, ali ponovo nemamo nikakav uvid u njegovo zdravstveno stanje. Rekao nam je da više ne može da kupuje hranu u kantini i da je sam sebi sprema već da svi moraju u zatvorskoj ćeliji da jedu hranu koju im daju. On je kupovinom dopunjavao jelovnik jer mu je zbog anemije i visokog pritiska bila specifična ishrana – pojasnio je generalov sin.

U zatvoru Pjetribunalsk u Poljskoj, gdje kazne izdržavaju Stojan Župljanin, Sreten Lukić, Radislav Krstić i Mićo Stanišić takođe su zabranjene posjete.

Mladen Župljanin je trebao da posjeti oca krajem mjeseca, ali je sve otkazano.

– Oni su, inače u posebnim ćelijama, jedni prekoputa drugih. Ujutro imaju šetnju od pola sata, a popodne su sat u biblioteci. Više detalja ne znam jer otac već deset dana ne može da nas dobije pa zove rođake i prijatelje u Srbiji koji nam prenose šta su pričali – rekao je on.

List navodi da su i u zatvorima u Njemačkoj, gdje su generali Vlastimir Đorđević, Vujadin Popović, Stanislav Galić takođe zabranjene posjete.

Đorđevićev advokat Veljko Đurđić rekao je da je u tom zatvoru uvedeno pravilo da zatvorenici ne prilaze jedni drugima bliže od dva metra.

– Mislim da Đorđević može telefonom da se javlja porodici. Sa druge strane porodica mu do sada nije ništa slala jer je on tamo mogao da kupi sve što mu treba. Imao je u zatvoru i neki posao, ali nemam nikakve informacie da li i u ovim okolnostima radi – rekao je Đurđić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakMitropolit Hrizostom: Vrijeme kada treba biti odgovoran prema sebi i drugima
Naredni članakŠeranić: Još 34 lica zaraženo virusom korona