Vijesti

Gradonačelnik primio sedmogodišnjeg šahistu Đorđa Lukića

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić upriličio je prijem za sedmogodišnjeg šahistu Đorđa Lukića, koji iza sebe već ima niz osvojenih medalja. Ovog mladog dobojskog šahistu već čeka novi izazov, na Republičkom takmičenju koje će biti održano u Bijeljini.

Ima sedam godina i već nekoliko osvojenih medalja kako sa domaćih tako i evropskih takmičenja. Prve šahovske poteze napravio je sa djedom, i od tada niže uspjehe. Nekoliko partija odigrao je i sa gradonačelnikom koji je nagradio njegove dosadašnje uspjehe, te najavio podršku za naredna takmičenja. Jedno od njih je Republičko, koje će biti održano u Bijeljini.

-Ja sam imao tu čast da odigram sa njim dvije partije, jednu me je pobijedio, u drugoj sam uspio izvući remi. Želim da Đorđe pobijedi na turniru u Bijeljini i bude prvak u svojoj kategoriji. Prošle godine je bio drugi u svojoj kategoriji u Bosni i Hercegovini. Đorđe je sada uvježban i spreman i ja sam siguran da će ove godine biti prvi i samim tim plasirati se na Evropsko prvenstvo.  Želim mu puno sreće, da istraje i da sa istim žarom i dalje igra šah, a od Grada Doboja će uvijek imati punu podršku. Nažalost, šah nije sport koji danas okuplja veliki broj sponzora, tako da je Grad Doboj izdvojio 500 KM, kao pomoć Đorđu za odlazak na Republičko i Državno takmičenje. Ako se plasira na Evropsko prvenstvo, dogovaraćemo se za dalju saradnju – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Đorđe priznaje da partije rijetko gubi. Za šahovskom tablom često zna da zasjedne i sa starijim kolegama.

Nije toliko teško da se igra šah, kada sam počeo da igram šah, igrao sam prvo sa djedom. Igrajući šah putovao sam u više mjesta, išao sam na Svetosavski turnir u Banjaluku, igrao sam u Bijeljini i putovao na takmičenje u Letoniju – rekao je Đorđe Lukić.

Već dvije godine me pobjeđuje, tako da više ne igramo šah, jer više nije interesatno, zbog toga što sam mnogo slabiji od njega i nisam mu adekvatan protivnik za igru – izjavio je Dejan Lukić.

 Prve poteže u šahu i dobojski gradonačelnik je naučio upravo od djeda.

Ja sam takođe naučio da igram šah sa djedom, bio sam tada otprilike istog uzrasta kao Đorđe sada. Nisam majstor, ali snalazim se – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Đorđe je imao pet godina kada se upisao u prvi šahovski klub u Doboju. Trenutno nastupa sa teslićki šahovski klub Mladost.

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close