Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da će u narednih 15 dana na terenu biti izvršena analiza tehničke mogućnosti trase auto-puta Banjaluka-Prijedor koju su predložili mještani Verića, Omarske, Bistrice i Kamičana, nakon čega će biti doneseno konačno rješenje.

Golićeva je novinarima nakon sastanka u Banjaluci predstavnika resornog ministarstva, grada Prijedora i predstavnika Verića, Omarske, Bistrice i Kamičana rekla da će nakon te analize ponovo biti održan sastanak u istom sastavu na kojem će biti doneseno konačno rješenje.

– Voljni smo udovoljiti građanima sve ono što je tehnički moguće, jer smo već razrađivali četiri do pet varijanti. Ne postoji nijedna varijanta u kojoj se određeni broj objekata neće rušiti – navela je Golićeva.

Golićeva je navela da je u Verićima i Bistrici sadašnjom trasom auto-puta predviđeno rušenje dva stambena i četiri do pet pomoćnih objekata, dok je u Omarskoj predviđeno rušenje do 13 stambenih objekata, a u Kamičanima dva stambena objekta.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je novinarima da su mještani predložili da trasa auto-puta bude izmještena južno.

– Dogovorili smo se da Institut za građenje Republike Srpske razmotri trasu, izvrši dodatnu analizu ugroženosti novih objekata i da, ukoliko ta trasa bude zadovoljavajuća, bude prihvaćena – istakao je Pavlović.

On je rekao da će nakon analize Instituta ponovo biti održan sastanak o tome šta dalje i u kom pravcu se kreće trasa auto-puta, napomenuvši da ne smiju biti narušene konture auto-puta dužine 42 kilometra.

Predstavnik mještana Verića, Bistrice, Omarske i Kamičana Bogoljub Ilikić rekao je novinarima da su predložili trasu auto-puta koja bi trebalo da ide ispod ovih sela zemljištem bivših zemljoradničkih zadruga da bi se manje stambenih objekata rušilo.

Narodna skupština Republike Srpske prije šest mjeseci je usvojila plan parcelacije auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: U Osječanima održan šesti po redu moto skup u organizaciji Moto kluba „Black adders” Doboj (FOTO)
Naredni članakLukač i Lungaroti o ilegalnim migracijama