Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da delagat u Klubu Bošnjaka Adil Osmanović iznosi veoma opasne teze koje se graniče sa fašizmom, te poručila mu da je “megafon promašenih gubitničkih politika, kratkog dometa”.

Golićeva je istakla da predsjednik Srpske Milorad Dodik, SNSD i Republika Srpska nikada nikom nisu i neće oduzeti njegova demokratska prava, ali hoće javno reći kako je stranka, kojoj pripada Osmanović, godinama manipulisala bošnjačkim povratnicima.

– U svom posljednjem izlivu bijesa u jednom federalnom mediju, vrijeđajući mene i kao ženu i kao predsjedavajuću Vijeća naroda Republike Srpske, Osmanović iznosi veoma opasne teze koje graniče sa fašizmom – navela je Golićeva.

Prema njenom riječima, “u krajnje potcjenjivačkoj i, u suštini mizoginoj izjavi, Osmanović daje sebi za pravo da prebrojava njena krvna zrnca i ocjenjuje kolika i kakva je ona Bošnjakinja, ubijeđen da su pravi Bošnjaci samo oni koji, poput njega, čine sve da uruše Repuliku Srpsku”.

Ona je istakla da je SDA, na njihovu žalost, a na sreću većine građana BiH, eliminisala samu sebe iz političkog života Republike Srpske i BiH, upravo zahvaljujući političarima poput Osmanovića, koji su godinama u Vijeću naroda Srpske zloupotrebljavali institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

– Taj vrhunski čin demokratske zaštite jednog naroda su toliko obesmislili da sada više, ni onda kada treba pokrenuti taj mehanizam, u javnosti se stvara slika da su politički diletanti, a ne zaštitnici Bošnjaka kako se predstavljaju – naglasila je Golićeva.

Ona je navela da je slučaj govora mržnje i fašizma imama Mehića iz Kozarca najbolji primjer manipulacija koje propagiraju Osmanović i njemu slični.

– Zato pozivam Bošnjake da ne nasjedaju na politike koje pozivaju na takve priče koje vode u sukobe među narodima koji žive na ovim prostorima. U strahu su od gubitka manipulacije, u Adila Osmanovića su velike oči, pa opet, po dobro uhodanoj matrici, plaši Bošnjake tamo nekim strašnim Miloradom Dodikom.

Osmanović odlično zna da je Vijeće naroda Srpske nije dejtonska kategorija nego je institucija koju je nametnuo visoki predstavnik, kao što zna da je kao federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica i ministar civilnih poslova u Savjetu ministara učinio sve da spriječi povratak srpskog i hrvatskog stanovništva u FBiH, ali nije učinio ništa ni kao funkcioner niti kao Bošnjak, a najmanje kao čovjek da se konstitutivnost naroda u FBiH realizuje onako kako je to ustavom propisano – istakla je Golićeva.

Ona je navela da Osmanović ne zna ili namjerno ne želi da zna da je u Domu naroda FBiH ukinuta sporna odredba koja se u Republici Srpskoj najviše zaloupotrebljava, a na činjenicu da je ta odredba ukinuta Osmanović se nije izjasnio.

– Broj pokrenutih zahtjeva za preispitivanje vitalnog nacionalnog interesa od osnivanja Vijeća naroda govori o razmjerama zloupotrebe koje su svjesno i namjerno koristili Osmanović i njegovi stranački prethodnici u Vijeću naroda. Podsjećam, da sam ja u javnosti iznijela podatak da je od 163 pokrenutog zahtjeva za samo devet utvrđeno da je bilo osnova za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa jednog od naroda koji žive u Srpskoj, što jasno govori o kolikim se zlupotrebama je bilo riječ – naglasila je Golićeva.

Ona je kao posljednji primjer navela Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, gdje je Vijeće Ustavnog suda utvrdilo da nema elementa za kršenje vitalnog interesa, što jasno govori o namjerama i želji da se nastavi sa zloupotrebama Adila Osmanovića.

– Osmanović sam priznaje da je njegov cilj da, najčešće, besmislenim zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zakoči i uspori procese u Republici Srpskoj i, kad je ta namjera osujećena, on prelazi na lične uvrede – navela je Golićeva.

Ona je podsjetila Osmanovića na službene jezike koje se koriste u Republici Srpskoj, a to su, prema članu sedam Ustava Repiblike Srpske, jezik srpskog, jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda, a službeni pisma su ćirilica i latinica.

– Osmanoviću, Srebrenka Golić je žena sa integritetom, i ličnim i profesionalnom i političkim. Mene niko ne dovodi. Sa mnom niko ne upravlja i svi stavovi koje iznesem javno – su moji stavovi. Јa iza njih stojim i ja ih branim. I upravo zbog toga dobijam povjerenje i građana i izabranih rukovodilaca u Republici Srpskoj. Za razliku od Vas, koji ste bili i zauvijek ćete ostati megafon promašenih gubitničkih politika, kratkog dometa – rekla je Golićeva.

Osmanović je rekao za federalne medije da “Dodik i SNSD kontinuirano godinama pokušavaju eliminisati Bošnjake i Hrvate iz političkog odlučivanja u Srpskoj”, a da je Golićeva “politička Bošnjakinja” koja je odabrana i ciljano dovedena na poziciju predsjedavajuće Vijeća naroda kako bi obesmislila to vijeće.

Foto: Vlada Republike Srpske

Izvor: SRNA

Prethodni članakČetiri osobe zaražene virusom korona
Naredni članakCentralna banka BiH: Netačna informacija da se protiv guvernera vodi istraga