Uvođenje vojnog roka u BiH je neozbiljna priča koja je u startu osuđena na propast, izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Na pitanje Srne da prokomentariše sve češće pisanje federalnih medija o uvođenju obaveznog vojnog roka u BiH, Goganović je odgovorio da to uopšte ne može biti tema dok je na snazi postojeći Zakon o odbrani i da je poznato da je obavezno služenje vojnog roka bilo prije Reforme odbrane, dakle, dok je postojala Vojska Republike Srpske i Vojska Federacije BiH.

– Reforma odbrane, koja je provedena tada uz posredovanje međunarodne zajednice i NATO Štaba u BiH, predvidjela je profesionalnu vojsku i ukidanje vojnog roka. Ne razumijem kako bilo kome takve ideje mogu uopšte padati na pamet. Istraživanja pojedinih nevladinih organizacija na tu temu koja tom pitanju prilaze selektivno, ne bih komentarisao – rekao je Goganović.

Da bi se u BiH razgovaralo o uvođenju obaveznog vojnog roka, pojasnio je Goganović, morali bi ući u izmjene zakona o odbrani, zakona o službi i niza podzakonskih akata.

– Oni koji potenciraju ovu priču, trebaju da znaju da time narušavaju osnovne principe Reforme odbrane i automatski vraćaju na stanje prije nje. Reforma odbrane počiva na principima jedinstvenih Oružanih snaga, profesionalnoj službi i ukidanju služenja vojnog roka – istakao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

On je ocijenio da Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara treba prvenstveno da ulaže u poboljšanje uslova boravka i rada pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim lokacijama, inače će se doći u situaciju da i profesionalna vojna lica počnu napuštati službu.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: Mržnja prema Dodiku i Srpskoj u Sarajevu postala oficijelna
Naredni članakŠulić: U pripremi uredba za regulisanje cijena osnovnih životnih namirnica