Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović poručio je pojedincima iz političkog Sarajeva da bi im bilo bolje da konkretno doprinesu saradnji BiH i NATO, umjesto što je ugrožavaju neodmjerenim i neutemeljenim izjavama, te populistički govore o NATO integracijama.

“Ako je BiH ispunili sve uslove, ako joj ne treba nikakva druga odluka, zašto još nije članica NATO ili kolega Zukan Helez aludira da NATO ne želi BiH u svom savezu”, upitao je Goganović, komentarišući Helezove navode da BiH samo još formalno nije članica NATO-a, da sve ostale uslove ispunjava, te da su sve odluke donesene i da ne treba više nikakva odluka.

“Kasarne nam se, nažalost, urušavaju, pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju nove uniforme, nemamo kontrolu neba, u vazdušni prostor nam može ući ko želi, a da mi to i ne znamo. Pripadnici Oružanih snaga BiH jesu profesionalno obučeni, ali nemaju osnovne uslove za boravak i rad na vojnim lokacijama. Kada sve to analiziramo jasno je da je neozbiljno i populistički iznositi izjave da ispunjavamo sve uslove za ulazak u NATO”, naveo je Goganović za Srnu.

On je podsjetio Heleza da je Program reformi, koje je usvojilo Predsjedništvo BiH 2019. godine, put u NATO integracije usmjerilo u NATO saradnju pa se tako i Komisija za NATO integracije preimenovala u Komisiju za saradnju sa NATO.

“Takođe, Dejtonski mirovni sporazum je jasno definisao da se sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda. Stav Republike Srpske i srpskog naroda je jasan – mi nismo za NATO integracije, ali podržavamo NATO saradnju”, naglasio je Goganović.

Goganović je dodao da je NATO vojno-politički savez i da je pored ispunjenja uslova iz sistema odbrane neophodan i ključan politički konsenzus u vezi sa NATO integracijama, što u BiH ne postoji.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakSrpska dio novog multipolarnog svijeta, uz zemlje sa kojima gradi partnerstvo
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 20. februar