Ukoliko se utvrdi da ima i elemenata krivičnog dijela, po službenoj dužnosti biće podnesena i krivična prijava, izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović povodom ponašanja mladog potporučnika u Oružanim snagama BiH Amine Pilavdžija.

Goganović je oštro osudio svaki oblik nacionalne mržnje, a posebno u multietničkim Oružanim snagama.

– Izražavam duboku zabrinutost i oštru osudu povodom ovog događaja. Nažalost, nedolični komentari na društvenim mrežama, u kojima se širi mržnja i netolerancija prema Republici Srpskoj i srpskom stanovništvu, narušavaju osnovne vrijednosti međusobnog poštovanja i mirnog suživota – navodi Goganović.

Goganović je napomenuo da će ukoliko se utvrde elementi krivičnog djela, podnijeti i krivičnu prijavu.

– Narediću nadležnim službama ministarstva odbrane da istraže ovaj slučaj i provedu disciplinski postupak kako bi se očuvao integritet institucije i sankcionisali pojedinci koji šire nacionalnu mržnju kojoj ne smije biti mjesta u Oružanim snagama. Ukoliko se utvrdi da ima i elemenata krivičnog dijela, po službenoj dužnosti biće podnesena i krivična prijava – rekao je Goganović.

Ovom prilikom, Goganović je apelovao na sve pripadnike Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda da ostanu mirni i izbegavaju reagovanje na provokacije kako bi izbjegli dodatne tenzije i štetne posljedice po sistem odbrane.

– Važno je da zajednički radimo na očuvanju mira i stabilnosti, kao i izgradnji povjerenja, razumjevanja i međusobnog poštovanja svih naroda u BiH – zaključio je on.

Podsjećamo, potporučnik Amina Pilavdžija je u video objavi napisala: “Neće nikad uspjeti, kao što mnogi nisu uspjeli mijenjati temelje i granice BiH. Naživjela ih je ova zemlja, uvijek se uzdignuvši ponosna i prkosna”.

U nastavku videa vidi se da je Pilavdžija učestvovala u defileu automobila u Zenici, gdje je uz povike “Alahu ekber” i “Tekbir” 9. januara, na Dan Republike, zapaljena zastava Republike Srpske.

Takođe, ona je ispod fotografije na kojoj je scena skidanja zastave Republike Srpske i postavljanja ratne zastava takozvane Armije BiH napisala: “Nijet veliki, zulum dušmanski” uz simbol “zlatnog ljiljana”.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: U toku radovi na uređenju porti gradskih hramova (VIDEO)
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 12. januar