Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je danas tokom susreta sa ministrom odbrane Norveške Bjornom Arildom Gramom u Sarajevu da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna na čemu veliku zahvalnost duguju misiji Eufora.

Goganović je na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez i Slaven Galić, izrazio očekivanje da će doći do produženja misije Eufora.

On je naglasio da je evropski put BiH prioritet i da svi treba da daju doprinos kako bi otvorili pregovore o članstvu u EU, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Imajući u vidu da je Ambasada Norveške kontakt ambasada NATO-a, Goganović je izrazio opredjeljenje za saradnju sa alijansom kako je to i definisano Programom reformi.

Helez je upoznao Grama s aktivnostima koje sprovode Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH kada je u pitanju evroatlantski put zemlje, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da BiH radi na ispunjavanju 14 uslova iz mišljenja Evropske komisije.

On je zahvalio Gramu za pomoć koju Norveška pruža razvoju Oružanih snaga kroz projekte učenja engleskog jezika, pomoći u opremi za nadzor i uništavanje nestabilne municije i viškova minsko-eksplozivnih sredstava, te izgradnji integriteta i podizanju nivoa obuke.

Gram je iskazao punu podršku BiH u ostvarenju njenih strateških spoljno-političkih ciljeva.

On je najavio dalju pomoć u jačanja odbrambenih kapaciteta BiH, podršku u suočavanju sa savremenim prijetnjama, uključujući i kibernetičke prijetnje, te financijsku pomoć Centru za obuku za operacije podrške miru.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakBukejlović: Nove tarife ne odstupaju enormno od sadašnjih rješenja
Naredni članakDanas Vozdviženje Časnog krsta – Krstovdan