Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je za Srnu da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH spremni da u Tursku uputi tim iz sastava Balkanskih medicinskih snaga sa ciljem pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i otklanjanja posljedica katastrofalnog zemljotresa.

Goganović je naveo da je Predsjedništvo BiH, nakon što je Ministarstvo odbrane uputilo informaciju, “usvojilo zaključak kojim se daje saglasnost da se uputi deklarisani medicinski tim Oružanih snaga BiH u Tursku”.

“Komanda Balkanskih medicinskih snaga je obaviještena da je naš tim stavljen u stanje pripravnosti za upućivanje i u ovom trenutku čekamo završetak svih administrativnih procedura za angažovanje na ugroženom području”, rekao je Goganović.

On je pojasnio da tim Oružanih snaga BiH u sastavu Balkanskih medicinskih snaga, koje su multinacionalnog karaktera i kojima trenutno predsjedava Slovenija, broji ukupno devet pripadnika, a to su ljekari i medicinski tehničari.

Goganović je naveo da je, osim angažovanja tima, na prijedlog Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, “Predsjedništvo BiH odobrilo upućivanje mještovitog kontingenta za pružanje pomoći ugroženom stanovištvu u Turskoj”.

“Formiranje i zadaci tog mješovitog kontingenta će biti usklađeni sa zahtjevom i potrebama Turske”, napomenuo je Goganović.

Goganović je istakao da je bitno naglasiti da se još čekaju povratne informacije iz Turske o tome šta im je potrebno, te da će to posredstvom Balkanskih medicinskih snaga u skladu sa mogućnostima biti i dostavljeno.

“Trenutno se razgovara o tome da se pošalje i tim od pet ljudi – tim za traganje i spasavanje, kao i pet prevodilaca koji su, takođe, potrebni na terenu”, napomenuo je Goganović.

On je naglasio da slanje mehanizacije nije bila tema razgovora u Ministarstvu odbrane, ni u Predsjedništvu BiH.

“Mi ćemo biti u mogućnosti, ukoliko bude potrebe, da se određeni broj ćebadi i vreća za spavanje, podmetača i šatora uputi kao pomoć Turskoj”, rekao je Goganović.

On je napomenuo da će predvoditi delegaciju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara pri upisu u knjigu žalosti u Ambasadi Turske u BiH. 

Izjava Aleksandra Goganovića, zamjenika ministra odbrane BiH

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakBukejlović-Stromkvist: Poseban akcenat na unapređenje efikasnosti pravosudnog sistema
Naredni članakDOBOJ: Futsaleri Doboja dočekuju Sarajevo