Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović rekao je danas u Jezeru da su se na Vidovdan desile sudbonosne stvari za srpski narod, kao i da su na ovaj dan mnogi pokušali da slome slobodarski duh i ponos srpskog naroda što im kroz istoriju nije uspjelo.

“To neće uspjeti ni danas onima koji to pokušavaju”, rekao je Goganović novinarima u Jezeru, gdje je prisustvovao obilježavanju krsne slave Vidovdana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadisjkog /Republika Srpska/ puka.

Goganović je naveo da će i dalje raditi na očuvanju multietničkih Oružanih snaga BiH i boriti se za srpske nacionalne interese.

On je naveo da će se zalagati za mir, suživot i toleranciju za razliku od nekih neodgovornih pojedinaca koji prizivaju sukobe u BiH.

“To je trajno opredjeljenje srpskog naroda, ali i rukovodstva Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom. Insistiraćemo na tome da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum koji je jasno rekao da se sve odluke u BiH moraju donositi dogovorm tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, poručio je Goganović.

Goganović je naglasio da će Republike Srpske živjeti vječno jer je ne da srpski narod.

Obilježavanje Vidovdana počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u porti Crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara u opštini Jezero služio NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka tradicionalno organizuje proslavu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vidovdan je i krsna slava parohije jezerske. 

Foto: srna.rs

Video: SRNA

Izvor: SRNA

Prethodni članakSvečana sjednica NSRS 9. jula
Naredni članakDOBOJ: Položeni vijenci na spomen-obilježja povodom Dana grada (FOTO)