Novi zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović u intervjuu za Nacional.live otkrio je šta je tajna uspjeha GO SNSD Doboj, ali i o svojim ciljevima i razlozima zašto je prihvatio mjesto u jednom od najvažnijih ministarstava.

Još jedan u nizu ste funkcionera iz Doboja, šta je tajna uspjeha i snage odbora SNSD iz vašeg grada?

-SNSD je ostvario istorijski rezultat u Doboju i osvojio dva direktna mandata u Predstavničkom domu PS BiH koja su pripala gospodinu Obrenu Petroviću i gospođici Sanji Vulić, kao i tri direktna mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja su pripala poslanicima Danijelu Jošiću, Aleksandru Subotiću i Nini Bukejlović. Sa druge strane gospođa Željka Cvijanović ubjedljivo je pobijedila svog protivkandidata, dok je predsjednik SNSD-a, gospodin Milorad Dodik pobijedio sa skoro 10.000 razlike, što je najveća razlika u glasovima od svih gradova i opština.

Tajna uspjeha SNSD-a u Doboju je vrlo jednostavna, ali i posebno odgovorna – stalno prisustvo u narodu, osluškivanje problema i izazova svakog čovjeka i direktna komunikacije u kojoj zajedno rješavamo problem. Imamo vrlo organizovan i angažovan gradski odbor na čelu sa predsjednikom Obrenom Petrovićem, koji nas svojim autoritetom okuplja, svoje političko iskustvo nesebično prenosi na nas mlađe i pruža nam punu podršku u radu i napredovanju. Spoj iskustva i mladosti je uvijek bila dobitna kombinacija za uspjeh.

Nije prošlo mnogo od vašeg imenovanja na funkciju, koliko ste upoznati sa situacijom u vašem ministarstvu i kako bi ste ocijenili trenutno stanje?

U Sarajevu sam prvo naučio da je sve hitno i da sve mora biti urađeno odmah, a može i nikada, koliko god zvučalo konfuzno – sve zavisi od spremnosti na kompromis i dogovor, pa je stoga rano i ocjenjivati trenutno stanje. Ministarstvo odbrane je jedino ministarstvo koje ima dva zamjenika, kako bi bila zastupljena sva tri konstitutivna naroda i kako bi se odluke donosile koncenzusom.

Bivši ministar je vrlo često odluke donosio samovoljno, bez konsultacija sa svoja dva zamjenika i bez konsultacija sa Predsjedništvom BiH, koje je nama direktno nadređeno. Takva praksa i kršenje zakona veoma je opasna za političku stabilnost u Bosni i Hercegovini. Ja želim da vjerujem da smo gospodin Helez, gospodin Galić i ja dovoljno politički zreli i da želimo raditi u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, da želimo kompromisom i saradnjom raditi za bolju budućnost, a ne da opet gledamo sve ono loše što smo gledali prethodnih godina.

Ministasrstvo odbrane je jedno od najvažnijih u svakoj zemlji, kakav je osjećaj biti dio ovog ministarstva?

-Ministarstvo odbrane je zaista jedno od najvažnijih u Savjetu ministara, koje ima nešto manje od 10.000 zaposlenih. Davati svoj maksimum i raditi u interesu građana je svakako poseban osjećaj. Posebno me ispunjava što kroz funkciju zamjenika ministra odbrane mogu direktno raditi na građenju stabilne Bosne i Hercegovine, ali i kroz način donošenja odluka koncenzusom imam mogućnost da zaštitim sve interese Republike Srpske, srpskog naroda i provodim politike SNSD-a i predsjednika, gospodina Milorada Dodika.

Da li ste imali dilemu da li preuzeti odgovornu funkciju kakva je zamjenik ministra odbrane?

-Bez dileme sam prihvatio povjerenje mog gradskog odbora i predsjednika Milorada Dodika koji su pokazali da vjeruju u mene i da smatraju da ću da odolim svim izazovima koji me očekuju. Poseban vjetar u leđa je podrška predsjednika Dodika, političkog lidera koji je primjer istinskog državnika i čovjeka koji neumorno radi, bez obzira na sve pritiske, podmetanja i izazove sa kojima se suočava. Od gospodina Obrena Petrovića naučio sam da budem smiren i da ne donosim ishitrene odluke, dok sam od predsjednika Dodika naučio da politički predstavnici srpskog naroda moraju biti spremni na mnoge udarce sa kakvim se i on, bezbroj puta do sada, suočio – kako se sa istima ne bi morala suočiti Republika Srpska koja mora biti naša prva i posljednja misao svakog dana, a glavni motiv da je našim radom učinimo još boljom, na ponos svih njenih građana.

Šta je Vaš cilj u ovom mandatu i nakon čega smatrate da možete slobodno reći da ste bili uspješni?

-Moj cilj ostaje onaj koji sam sebi davno postavio – raditi u najboljem interesu naše Republike Srpske i za bolju budućnost svih nas, prvenstveno mladih ljudi koji ostaju i na svom ognjištu grade ono što su naši očevi sagradili i odbranili, uprkos svim izazovima. Predsjednik Milorad Dodik prethodne 4 godine istinski je pokazao šta znači raditi za Republiku Srpsku u posebno izazovnim uslovima u Sarajevu i siguran sam da će to nastaviti da radi srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, čija će uloga u odbrani interesa Republike Srpske biti ključna i ja ću, svim svojim znanjima i kapacitetima, biti na raspolaganju da tome maksimalno doprinesem. Siguran sam da će predstavnici Republike Srpske u zajedničim institucijama biti pravi tim, a s obzirom da se radi o odličnim kadrovima, tim koji će nastaviti da gradi bolju i sigurniju budućnost. Konačnu potvrdu, kao i uvijek, daće građani na narednim izborima.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: Nacional.live

Prethodni članakSNSD: Pobjeda Prodanovića u Bratuncu; Ivanović novi gradonačelnik Zvornika (VIDEO)
Naredni članakDodik: Јoš jedna velika pobjeda