САРАЈЕВО, 1. МАРТА /СРНА/ - Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић данас је у Старој цркви на сарајевској Башчаршији прислужио свијећу за српског свата Николу Гардовића убијеног прије 32 године и све страдале Србе у протеклом рату.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović danas je u Staroj crkvi na sarajevskoj Baščaršiji prislužio svijeću za srpskog svata Nikolu Gardovića ubijenog prije 32 godine i sve stradale Srbe u proteklom ratu.

Goganović je istakao da 1. mart za Srbe i Republiku Srpsku nije nikakav praznik već je dan za sjećanje svirepo ubijenog srpskog svata, ali i svih Srba.

“To ne znači da branimo bilo kome da obilježava bilo šta, ali onda ne razumijem opasku da mi 9. januar ne možemo da slavimo jer ga ne prihvataju svi narodi. Ne prihvatamo ni mi 1. mart, pa u čemu je onda razlika?”, pita Goganović.

Goganović ističe da “evropska BiH podrazumijeva onu dejtonsku u kojoj se sve odluke donose dogovorom sva tri naroda, a ne kako je to sada – isključivanjem Srba iz sistema odlučivanja”.

“Potrebni su nam kompromis, uvažavanje, a najviše – povjerenje”, poručio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu Nikole Gardovića, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Protiv ubice, Rasima Delalića Ćele, tek početkom 2006. godine Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je sudski proces koji nikada nije okončan jer je ubijen 2008. godine u Sarajevu.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakŽupljanin: Usvojen okvirni program podrške optuženim i osuđenim za ratne zločine
Naredni članakBiće razmotreno ponovno vraćanje prava na tjelesno oštećenje u sistem PIO