Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je ministar Zukan Helez, bez njegove saglasnosti, odobrio obuku kontrole napada u zajedničkom terminu Oružanih snaga BiH i Vazdušnih snaga Vojske SAD 8. januara, iako je bila planirana krajem mjeseca, što predstavlja klasičnu provokaciju srpskog naroda.

– Održavanje obuke krajem mjeseca bilo je prihvatljivo, ali preko noći termin je promijenjen za 8. januar, mimo svih procedura. Prema mojim saznanjima u žurbi su prekršene uobičajne procedure odobravanja ovakvih aktuvnosti, što će biti predmet posebne istrage i procesuiranja onih koji su u tome učestvovali – naglasio je Goganović za Srnu.

On je rekao da je akt pripremljen u Kabinetu ministra umjesto u nadležnom sektoru i da je i BHANSA prekršila predviđene procedure, te da će i protiv njih biti pokrenuti postupci.

– Јasno je da se poruka šalje uoči 9. januara i proslave Dana Republike. Ovakve akcije ne doprinose unutrašnjoj stabilnosti, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da jedan od tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, tog dana slave drugi dan Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika – ukazao je Goganović.

On je istakao da je sasvim jasno da je termin promijenjen na zahtjev bošnjačke strane zbog njihove nemoći da spriječe obilježavanje Dana Republike.

– Oštro osuđujem ovu akciju i javno pozivam Ambasadu SAD u BiH da obuku održe krajem januara, kada je i planirana, i time jasno pošalju poruku građanima BiH da njihovo prisustvo i planirana obuka nije provokacija nijednog naroda u BiH. Iskreno, biće mi žao ako padnu pod uticaj bošnjačke politike i 8.januara pošalju pogrešnu poruku građanima Republike Srpske – rekao je Goganović.

On je poručio da građani Doboja, Dervente, Brčkog, Zvornika i Bijeljine drugi dan Božića žele da gledaju u bolju budućnost, a ne u američke ili bilo čije bombardere.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Јedno lice poginulo u požaru
Naredni članakCvijanović: Ako je Isaku do hapšenja, neka hapsi ISIL-ovce i pripadnike Al Kaide, imao bi pune ruke posla