Odlična regionalna saradnja sa svim našim susjedima ključ je mira i stabilnosti Balkana, a miran Balkan znači i mirnu Evropu, izjavio je zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima u Savjetu ministara Aleksandar Goganović tokom današnje nastupne posjete nerezidentnog vojnog izaslanika Crne Gore, kapetana bojnog broda Darka Vukovića.

– S NATO-om razvijamo dobre odnose i saradnju, a jedini put kojim možemo čvrsto težiti jeste članstvo u EU. Važno nam je da se pri tome možemo osloniti jedni na druge – rekao je Goganović.

Vukovića su u nastupnu posjetu primili Goganović i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je razgovarano o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Crne Gore, te iskazano obostrano očekivanje da će ta saradnja postati još čvršća dolaskom nerezidentnog vojnog izaslanika Crne Gore, koji je stalno smješten u Zagrebu.

Helez je rekao BiH i Crna Gora istorijski imaju čvrste i isprepletene odnose, ukazavši na važnost dobre saradnje sa Crnom Gorom kao zemljom koja je na čvrstom putu ka članstvu u EU, čemu i BiH teži.

Vuković je potvrdio aspiracije Crne Gore da ima što bliže odnose sa BiH, te uputio poruku da su Ministarstvo obrane i Vojska Crne Gore otvoreni za svaki vid podrške i saradnje sa odbrambenim institucijama BiH.

Plan bilateralne vojne saradnje BiH i Crne Gore za 2024. godinu je usaglašen i u fazi je potpisivanja, a sastoji se od ukupno 20 aktivnosti u jednoj ili drugoj zemlji.

Prema planu, Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika Oružanih snaga BiH dva puta godišnje obavlja testiranje pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Crne Gore iz poznavanja engleskog jezika po NATO standardu i do sada je testirano oko 460 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Pripadnici Vojske Crne Gore redovno učestvuju na obukama u Centru za protivminsko djelovanje Orižanih snaga BiH, kao i na kursevima u Centru za obuku za operacije podrške miru na Butmiru.

Sa druge strane, pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju na obuci u zimskim uslovima, koju organizuje Vojska Crne Gore.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKPZ Doboj kroz projekat sa „Help-om“ realizovao nabavku cjepača za drva za potrebe P.J. „Spreča“ (FOTO)
Naredni članakGRAD DOBOJ: Odjeljenje za prostorno uređenje – Javni poziv zainteresovanim vlasnicima nepokretnosti