Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović primio je danas delegaciju Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane Slovenije i pohvalio aktivnosti na realizaciji Plana bilateralno-vojne saradnje za 2024. koji broji ukupno 24 zajedničke aktivnosti.

Goganović je pohvalio i učešće slovenačke vojske u Euforovoj misiji Altea u BiH što doprinosi miru i stabilnosti u BiH, kao i dobru saradnju sa NATO Štabom Sarajevo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

On je izrazio opredjeljenje Ministarstva odbrane u Savjetu ministara da sigurno gradi dobre regionalne odnose i da nastavi jačati saradnju u svim oblastima, uključujući i saradnju generalnih inspektorata.

Goganović je poručio da će odbrambene institucije raditi sve na ispunjavanju uslova ka EU, te da put BiH ka EU i mir nemaju alternativu.

Glavni inspektor odbrane Vojko Obrulj, predvodnik delegacije Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane Slovenije koja boravi u zvaničnoj posjeti Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH od 4. do 6. juna, istakao je tokom sastanka da resorna ministarstva dvije zemlje imaju izuzetno dobru i kontinuiranu saradnju, što potvrđuje i današnja posjeta.

On je naglasio da je intenzivirana saradnja po pitanju inspekcijskih nadzora, da generalni inspektorati dva ministarstva imaju slične tačke po pitanju obrazovanja inspektora u inspekcijskim školama SAD, te izrazio uvjerenje da će inspekcijske službe ojačati saradnju u narednom periodu.

Obrulj je izrazio zahvalnost Oružanim snagama BiH za pomoć pripadnicima slovenačke vojske tokom prošlogodišnjih poplava, istakavši da je takva vrsta podrške dobar primjer saradnje.

On je izrazio uvjerenje da će kroz prisustvo slovenačkog vojnog atašea u BiH nastaviti koordinisati zajedničke aktivnosti u budućnosti.

Pomoćnik ministra odbrane u Savjetu ministara za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović istakao je da Slovenija ima stabilizirajuću ulogu i u regionalnim odnosima kroz brojne regionalne inicijative, te da predstavlja važan faktor podrške BiH ka ispunjavanju njenih strateških ciljeva.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše Slovenije u BiH brigadir Burgar Tadej, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić, te vršilac dužnosti generalnog inspektora ministra odbrane u Savjetu ministara brigadir Elvedin Mulagić. 

Foto: Ustupljene fotografije

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Teško povrijeđen vozač kamiona
Naredni članakDOBOJ: Sutra 26. redovna sjednica Skupštine grada Doboja