Sanin Musa je odraz jednonacionalnog, jednovjerskog i bezbjednosno rizičnog Sarajeva i ne postoji ni minimum bezbjednosnih uslova da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dođe na ročište koje je zakazano za ponedjeljak, 5. februara, rekao je Srni stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Galijašević je upozorio da je Sanin Musa dio struktura koje predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju, te da iz tog razloga njegove poteze treba shvatiti vrlo ozbiljno.

– On lično prolazi kroz evidenicije bezbjednosnih službi kao osoba koja predstavlja prijetnju. Njegovo obraćanje putem društvenih mreža je, u stvari, poziv vehabijskom elementu da dođe, a ne pribavljanje dozvola ili saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – napomenuo je Galijašević.

On je poručio da ne postoje objektivni bezbjednosni uslovi tog i takvog suđenja protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika.

– Sanin Musa je ogledalo sarajevske čaršije, političkih prilika i stanja duha koje vlada u Sarajevu i u takvim uslovima za predsjednika Republike Srpske uopšte nije bezbjedno da ide na suđenje – rekao je Galijašević.

On je istakao da je Sarajevo grad u kojem su islamisti i vehabije iz cijeloga svijeta rado primljeni.

– Sanin Musa nije jedini islamista koji se oglašava putem društvenih mreža. Iz nekog razloga, zapadne strukture su u posljednjih šest mjeseci široko otvorile društvene mreže za nastup islamista koji su ili bili mudžahedini u ratu ili bili povezani sa likvidacijama koje su se dešavale, ili bili povezani sa /zloglasnom policijskom jedinicom/ `Ševe`, ili bili dio određenih vehabijskih struktura i povezani sa terorizmom poslije rata – podsjetio je Galijašević.

On tvrdi da se Musa nije slučajno oglasio na društvenim mrežama baš u danu kada je u Sarajevo došao pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove DŽejms O`Brajen, koji je svojom retorikom “dao zamah takvom radikalizmu, srbofobiji i napadima i na predsjednika Republike Srpske i na Republiku Srpsku”.

– Јasno je da je stvar daleko ozbiljnija. S jedne strane, imamo složeni geopolitički trenutak u kojem su islamisti, u cijelom svijetu, dignuti na noge zbog događaja na Bliskom istoku, u Gazi, u Јemenu, zbog priče o bombardovanju Iraka i Sirije… Islamisti su na nogama – upozorio je Galijašević.

On je istakao da Musa smišljeno šalje poziv vehabijama da dođu pred zgradu Suda BiH i da se sukobe sa ljudima koji pružaju podršku Dodiku.

– Ljudi koji daju podršku Dodiku su nosioci najvažnijih institucionalnih ovlaštenja i odgovornosti i na nivou BiH – rekao je Galijašević i dodao da je Musin poziv, poziv na linč Srba pred Sudom BiH.

On je ukazao da je to potvrda da zajedničke institucije ne mogu funkcionisati u Sarajevu u interesu bilo kojeg naroda osim bošnjačkog.

– To su jednonacionalne, muslimanske institucije i nije ni čudno da ih i Sanin Musa razumije kao svoje i poziva vehabije da podrže Sud u momentu kada se predsjednik tog suda nalazi u pritvoru i u momentu kada se u pritvoru nalazi bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije – pojasnio je Galijašević i dodao da je to zloupotreba Suda BiH.

On je naglasio da Dodik dolaskom na ročište rizikuje svoju bezbjednost.

– Drugo je pitanje što je takav proces besmislen, to je neviđeni montirani proces u kojem sude po krivičnom djelu koje je izmislio jedan čovjek bez ovlaštenja, koji glumi visokog predstavnika, koji laže da ima međunarodnu podršku i da ga neki Savjet za implementaciju mira može ovlastiti iako takav organ ne postoji ni pomenut u Dejtonskom mirovnom sporazumu – poručio je Galijašević.

On je istakao da montirani proces protiv predsjednika Republike Srpske prerasta u platformu za njegovu likvidaciju, te da treba biti izuzetno oprezan pri odlasku na suđenja.

Lider političkog pokreta “Vjera narod država” i bivši pripadnik odreda “El mudžahedin” Sanin Musa priprema okupljanje svojih pristalica ispred Suda BiH u ponedjeljak, 5. februara, povodom nastavka suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i okupljanja građana koji Dodiku daju podršku.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKecmanović: Kolektivni Zapad ne želi tronacionalni konsenzus
Naredni članakSloga Meridian pobijedila uzbekistanskog superligaša; Jagodić: Prava takmičarska utakmica