Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da se teroristički napadi dešavaju tamo gdje postoji interes i da u tom kontekstu BiH nije interesantna, te da je meta Evropa, ali da “izvođači radova” mogu biti iz BiH.

– Stvarna prijetnja po BiH je mala, ali prijetnja prema Evropi je velika. U svakom slučaju, podizanje stepena bezbjednosti u BiH je opravdano kako bi pratili kretanje onih koji su u bezbjednosnim evidencijama zavedeni kao prijetnja po osnovu terorizma – rekao je Galijašević Srni, komentarišući posljedice sukoba na Bliskom istoku.

On je podsjetio da je palestinsko pitanje uvijek bilo generator muslimanskog nezadovoljstva, kao i radikalizacije muslimana.

– Sve ovo što se sada dešava – od razbijanja ambasada, protesta, pokazuju da se islamski svijet radikalizuje u otporu Zapadu. Ovo čemu svjedočimo je zapravo duboka konfrontacija Zapada i islama i nju ništa više ne može spriječiti – naglasio je Galijašević.

Ukazao je i na činjenicu da su arapski lideri prilično uplašeni čim su imali hrabrosti da otkažu sastanke sa predstavnicima američke Vlade.

– To znači da je tim političkim kukavicama sada u stvari veći strah od unutraših nemira i od njihovih podanika, nego od Amerike, Njemačke, Engleske – rekao je Galijašević.

Istakao je da iza terorističke organizacije Hamas stoji organizacija Muslimanska braća, što može da stvori problem za BiH.

– To bratstvo u BiH djeluje jako dugo, ima snažnu organizacionu strukturu i učestvuje u mnogim akcijama usmjeravanja radikala, slanja na razna ratišta u džihad. Mladi muslimani vladaju BiH posljednjih 30 godina i njihov rad treba zabraniti – upozorio je Galijašević.

Komentarišući jučerašnji skup podrške Palestinskoj upravi koji je održan u Sarajevu, u organizaciji Palestinske zajednice u BiH, Galijašević je ukazao da je bilo uočljivo da skupu nisu prisustvovali lokalni političari, ni predstavnici političkih stranaka.

– Nakon skupa oglasila se gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić i govorila o sukobu, a vidljivo je potpuno izbjegavanje da se govori o povodu, a povod je teroristički napad Hamasa, način na koji je počinio brutalne ratne zločine koje Palestincima otežavaju situaciju i ometaju mirovni proces – rekao je Galijašević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNešić: U akciji u Blažuju uhapšena dva migranta, nekima prijeti deportacija
Naredni članakDOBOJ: U četvrtak na Sajmu knjiga u Beogradu predstavljanje monografije Medicinske škole (VIDEO)