Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govori o miru, dogovoru, Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, dok SDA izaziva, priželjkuje i najavljuje novi rat u BiH, izjavio je stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević je istakao da je Dodik pjesmom i harmonikašem u Predsjedništvu BiH poslao poruku da nema rata i da ga neće biti, za razliku od SDA, koja izaziva, priželjkuje i najavljuje novi rat u BiH.

On je naveo da Dodik govori o miru, dogovoru, Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, jer zna da “rat u BiH nije privatna stvar ludaka iz SDA”, nego veliko narodno stradanje i geopolitički potres u kome bi učestvovali mnogi narodi i svi zainteresovani državni, politički i vojni subjekti iz okruženja i cijelog svjeta.

Galijašević je upozorio da prijetnje iz Sarajeva i SDA treba ozbiljno shvatiti, jer su, kako je naveo, njihovi politički komesari, obavještajci i kvazidiplomate, kao bijesni psi islamizma, krenuli na Republiku Srpsku.

– Ohrabreni su snažnim nacionalnim uvjerenjem da su hrvatsku narodnu konstitutivnost već slomili političkim virusom hrvatskog porijekla, zvanim Željko Komšić, i da su na pozornici ostali samo Srbi i njihova Republika Srpska – istakao je Galijašević za Srnu.

Prema njegovim riječima, lidera SDA Bakira Izetbegovića i stranku ponijela je nizbrdica, pa su objavili rat za političke ciljeve koji bi, kada bi bili realizovani, izazvali nestanak Srba i Hrvata u BiH.

– Najvažnije pitanje na ovom mjestu jeste da li Bošnjaci, kao nacija i kao pripadnici ratobornog Islama, uopšte mogu napraviti sporazum sa bilo kojom nacionalnom i vjerskom zajednicom u zajedničkoj državi – rekao je Galijašević i napomenuo da Hrvati traže samo jedno, da biraju svoje nacionalne predstavnike, te da im iz Sarajeva stiže negativan odgovor.

On je naveo da taj stav potvrđuje izbor “čaršijskog evete-fendije Željka Komšića” za tumača hrvatskih interesa iz bošnjačke perspektive, “na način kako to Mirko Pejanović, Miro Lazović, Dragan Mektić i Mirko Šarović, tumače srpske interese, iz ugla jednonacionalnog i islamskog Sarajeva”.

– U tu svrhu u čaršiji se izmišlja priča o hrvatskim težnjama da se dobije treći i entitet i srpskoj želji za secesijom. Kao propagandna matrica, ova laž, se plasira do zapadnih NATO službi i vlasti u EU kao jedini alibi stalnim pozivima na rat, koji odjekuju političkom i javnom scenom u vascijelom bosanskom islamistanu – istakao je Galijašević.

On je podsjetio da su se na ulicama Sarajeva pojavili pozivi u boj na ratničkom plakatu “I ti si potreban za odbranu BiH”, te dodao da se tako, kroz huškačku retoriku i prijetnje oružjem pokušava razviti kod Bošnjaka svijest o neophodnosti sukoba i neizbježnom ratu.

Galijašević je istakao da Tužilaštvo BiH o ovoj prijetnji ratom, haubicama i ručnim bacačima ćuti, a moralo bi otvoriti krivični predmet i kazniti nečovjeka /konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića/, koji sa službenog mjesta, zvaničnog predstavnika BiH u Njemačkoj, prijeti ratom.

– Ali, Tužilaštvo pravi predmete i pokreće procese samo protiv Srba i Dodika, ono ne sudi muslimanima čak i kad huškaju na rat – novi rat, u kome Atović ne bi učestvovao i u koji bi slao zdravu bošnjačku djecu – rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Dodik je poslao poruku da država nije vlasništvo muslimana, Bošnjaka i SDA, da se Bošnjaci moraju suočiti sa istorijskom istinom da je Osmansko carstvo propalo i da Srbi kao narod nisu tek potlačena raja, da imaju svoj hrišćanski i kulturni identitet, ali i da ne žele rat, te da se protiv zapadne i islamske tiranije bore političkim sredstvima i pjesmom.

Galijašević je naglasio da prijetnje iz Sarajeva i SDA treba ozbiljno shvatiti, jer u BiH postoji 4.800 tona viškova eksplozivnih sredstava i municije, u kućama, stanovništvo krije oko 65.000 jedinica streljačkog naoružanja – mitraljeza, automatskih i poluautomatskih pušaka.

On je ukazao i na postojanje šest fabrika naoružanja i vojne opreme – “Pretis” Vogošća, “Binas” Bugojno, “Igman” Konjic, “Remontni zavod” Hadžići, “Bratstvo” Travnik i “Unis gineks” Goražde.

Galijašević je upitao kako na sve ovo gleda njemački gost u BiH Kristijan Šmit, šta on misli o radikalnom islamu i uočava li problem dok poručuje Srbima da šute i trpe.

– Šmit mora otvoriti oči i vidjeti procese koji se odvijaju i dobijaju na snazi i zamahu. U njima i kroz njih jačaju masovni udari iz Afrike i Azije i cijeli islamski svijet u talasima, udara na vrata Evrope, ulazeći strojevim korakom na Balkan – naglasio je Galijašević i dodao da će opet kao nekad, Srbi zatrebati u odbrani i spašavanju te i takve, otuđene Evrope.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakBijelić: Prvi skupštinski saziv pokazao ozbiljnost i zrelost
Naredni članakVidović: Nastavlja se snimanje serije Pevačica