Oboljenja koja su najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj već duži niz godina su maligne bolesti sa 22,42 odsto, kardiovaskularne bolesti sa 19,92 i duševne bolesti sa 19,86 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kod gotovo svakog četvrtog osiguranika koji je nakon vještačenja izgubio radnu sposobnost uzrok je bilo maligno oboljenje.

– Kada se pogledaju ranija prebivališta osiguranika kod kojih je gubitak radne sposobnosti nastao usljed malignih bolesti, jasno je vidljivo da oni uglavnom dolaze sa područja koja su u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu bila izložena bombardovanju projektilima sa osiromašenim uranijom koje su izvršile pojedine članice NATO-a – navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da je ovo bezumno bombardovanje, osim direktne izloženosti pripadnika Vojske Republike Srpske i civilnog stanovništva, dovelo i do zagađenja životne sredine, zemlje, vazduha i vode, koje je kulminiralo upravo u posljednjih 10 godina.

– Koliko će se još osjetiti posljedice ovog bezumnog bombardovanja svjedočiće, nažalost, rast procenta oboljenja i smrtnih ishoda kod građana Republike Srpske usljed malignih oboljenja – ističe se u saopštenju.

Prema podacima Fonda PIO, u poređenju sa državama okruženja i u Evropi, gdje su bolesti kardiovaskularnog sistema najčešći uzročnik nastanka invalidnosti, u Republici Srpskoj maligne bolesti već deceniju predstavljaju vodeći uzročnik kada je riječ o gubitku radne sposobnosti.

Sve do 2012. godine kardiovaskularna oboljenja u Republici Srpskoj bila su najzastupljeniji uzročnik nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti, kao što je to slučaj i u najvećem broju kako evropskih tako i zemalja širom svijeta.

Maligne bolesti zajedno sa kardiovaskularnim i duševnim oboljenjima u ovoj godini čine čak 61,20 odsto uzroka nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti, što je izuzetno visok procenat.

U protekloj godini nalaz, ocjena i mišljenje ljekara vještaka u 366 slučaja glasio je – gubitak radne sposobnosti usljed malignih oboljenja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVišković: Prioritet – dalje unapređenje standarda penzionera
Naredni članakBudimir: Antisemitizam se često čuje od funkcionera FBiH