Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske saopšteno je da su 31. decembra prošle godine evidentirana 332.953 osiguranika i da je u posljednjih pet godina njihov broj porastao za 17.066, što predstavlja pozitivan trend i kontinuiran rast.

Posljednji podaci na dan 31. marta ove godine pokazuju da je broj osiguranika porastao na 335.834.

– Osiguranik u obaveznom osiguranju je lice zaposleno na osnovu ugovora o radu ili drugog akta poslodavca, lice koje obavlja samostalnu djelatnost, lice koje obavlja svešteničku dužnost ili vjersku službu i lice koje obavlja poljoprivrednu djelatnost i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva – navodi se u saopštenju.

Status osiguranika u obaveznom osiguranju stiče se podnošenjem prijave u jedinstveni sistem registracije kontrole i naplate doprinosa koji je podnio uplatilac doprinosa, a prestaje podnošenjem odjave, pojašnjavaju iz Fonda PIO.

– Lice koje nije osiguranik u obaveznom osiguranju može se osigurati na dobrovoljno osiguranje pod uslovom da ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili na području Brčko distrikta, opštu zdravstvenu sposobnost i ako je starije od 15 godina – napominje se u saopštenju.

Iz Fonda PIO podsjećaju da je na dan 31. decembra 2019. godine evidentirano 1.041. lice na dobrovoljnom osiguranju, a pet godina kasnije na dobrovoljnom osiguranju je 1.291 osiguranik.

Rast broja osiguranika na dobrovoljnom osiguranju nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, tako da ih je sa 31. martom evidentirano 1.382.

Trend blagog, ali kontinuiranog rasta, iz godine u godinu bilježi se i kod osiguranika poljoprivrednika.

Krajem prošle godine u matičnoj evidenciji Fonda evidentirano je 1.988 osiguranika poljoprivrednika, što je rezultat rasta od 44,2 odsto u posljednjih pet godina.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Jošić: Na mitingu „Srpska te zove” u Banjaluci prisustvovaće preko 3.000 članova GrO SNSD-a Doboj
Naredni članakPodrška Dodiku i Lukiću – okupljanje pred Sudom BiH