Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potražuje od firmi u stečaju 188,7 miliona KM, a od tog iznosa do sada je uspjela da naplati tek dva osto, odnosno četiri miliona KM, potvrdili su za portal CAPITAL u UIO.

Najveća potraživanja su u regionalnim centrima Banjaluka i Sarajevo gdje UIO ima nenaplaćenih 79,1 miliona KM, odnosno 53 miliona.

Listu najvećih stečajnih dužnika UIO predvodi Republička direkcija za robne rezerve RS, odnosno Robne rezerve RS čija dugovanja iznose 9,6 miliona KM, zatim firme “Palace group” iz Sarajeva (6,9 miliona KM), “NBI Ćurić” iz Žepča (5,8 miliona KM) te “Modi-šped” ( 4,5 miliona KM).

Tu je i slovenački trgovački lanav „Tuš-trade” iz Bihaća koji je prije nekoliko godina naprasno zatvorio markete u BiH, a domaćim dobavljačima ostao dužan milione KM. Njegova dugovanja prema UIO iznose 3,7 miliona KM.

UIO BiH potražuje čak 21,5 miliona KM od Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente u kojoj se sprovodi postupak restrukturiranja.
Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je danas za CAPITAL da je prema ovim podacima potpuno jasno da je bilo kakva naplata od firmi koje se nalaze u stečaju izuzetno teška.

„Veoma teško je očekivati da bi se neki veći iznos tih sredstava mogao naplatiti“, rekao je Kovačević.

On je istakao da se kod svih firmi primjenjuju mjere prinudne naplate, ali da je veliki problem što mnoge od njih nemaju imovine, pa je i nakon što odu u stečaj naplata nemoguća.

Kazao je da je više od milijardu KM dugovanja prema UIO ušlo u prinudnu naplatu, te da je tim putem naplaćeno oko 70 odsto duga, dok 30 odsto nije naplaćeno i u taj dug spadaju i potraživanja od firmi u stečaju.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović kaže za CAPITAL da su stečajni postupci spori i da je knjigovodstvena vrijednost preduzeća precijenjena, što značajno otežava naplatu.

„To je generalno problem UIO. Ona ima prevnstvo naplate, ali problem je i kada firma ima imovinu što su tržišne vrijednosti male u odnosu na knjigovodstvenu. UIO, kao i Poreska uprava RS, ima princip da pokušava održavati u životu firme, pa im zbog toga prolongira rokove naplate, jer ima tu mogućnost da se na kraju stečajnog postupka naplati, ali problem je što je tržišna vrijednost imovine mala“, kazao je Stojanović i dodao da je možda jedno od rješenja formiranje posebnog odjela koji bi se bavio praćenjem ovih rizika.

(Capital)

Prethodni članakODJELJENJE ZA CIVILNU ZAŠTITU: UPOZORENJE!
Naredni članakSDS u pohodu na promjenu vlasti