BANJALUKA – Zapošljavanje novih asistenata na Univerzitetu u Banjaluci je počelo, ali je još daleko od realnih potreba fakulteta, kažu dekani i prodekani, kao i od broja od po 50 asistenata na dva javna univerziteta, koji su studenti u svojim zahtjevima iznosili.

Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci, kazao je da je 10 fakulteta iskazalo potrebe za asistentima.

“Mi smo za 15 asistenata raspisali konkurs i čekamo realizaciju, te smo mi na taj način u velikoj mjeri podmladili kadar na Univerzitetu”, rekao je Kecman.

Zorana Tanasić, prodekan za nastavu na Mašinskom fakultetu, kazala je da je manjak asistenata na ovom fakultetu.

“Novi asistent nam dolazi 1. marta. Mlađi asistenti su opterećeni i moraju mnogo da rade”, rekla je Tanasićeva.

Dane Marčeta, prodekan za nastavu na Šumarskom fakultetu, ističe da su u ovoj ustanovi zasad zaposleni samo jedan asistent i osam viših asistenata.

“Sami podaci govore o tome kolika je potreba za asistentima na ovom fakultetu”, istakao je on, dodajući da će biti zaposlen određen broj novih asistenata.

Ladislav Vasilišin, prodekan za nastavu na Tehnološkom fakultetu, kazao je da ovaj fakultet ima veliku potrebu za asistentima.

“Dozvoljeno nam je da zaposlimo jednog novog asistenta pošto su drugi fakulteti popunili kvotu”, istakao je Vasilišin.

Saša Petković, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta, rekao je da su od sedam saradničkih pozicija koje je ovaj fakultet tražio, raspisana dva konkursa.

“Jedan saradnik izabran je krajem decembra 2017. godine u zvanje asistenta i u radni odnos je stupio ove godine”, istakao je Petković.

Dino Kosić, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta, kazao je da je ovaj fakultet u manjku s asistentima te da do kraja godine tri asistenta treba da postanu docenti.

Zdravko Zlokapa, dekan Fakulteta političkih nauka, rekao je da ovaj fakultet planira zapošljavanje novih asistenata u narednom periodu, ali nije precizirao broj.

Mario Ćulum, prodekan za nastavu Akademije umjetnosti, rekao je da je Akademija početkom ove školske godine zaposlila dva asistenta.

“Na sva tri studijska programa postoji potreba za novim asistentima”, kaže on.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta, kazao je da ovaj fakultet posljednjih godina nije imao prijema mladih stručnjaka, koliko ih je bilo potrebno.

“Potreba za asistentima postoji i mi smo zahtjeve već proslijedili Univerzitetu pa uskoro očekujemo zapošljavanje novih stručnjaka”, istakao je Škrbić.

Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta, kazao je za “Nezavisne” da bi ovom fakultetu trebalo pet-šest asistenata.

“Imamo najboljeg studenta svih vremena i dogovoren je konkurs, a dosad smo oko 20 asistenata primili kroz međunarodnu razmjenu”, naglasio je Mićić.

Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta, kazao je da je ovaj fakultet uputio zahtjev Univerzitetu za zapošljavanje bar jednog asistenta.

Fakultet bezbjednosnih nauka je, prema riječima Predraga Ćeranića, dekana ovog fakulteta iskazao potrebu za tri asistenta.

Brane Mikanović, dekan Filozofskog fakulteta, istakao je da ovaj fakultet kontiunirano zapošljava asistente te da će do kraja ove godine postojati relana potreba za zapošljavanjem bar tri nova asistenta.

U Rekotratu Univerziteta u Banjaluci kazali su da se zapošljavanje asistenata obavlja shodno potrebama na fakultetima.

“Ranije je pokrenuta procedura za izbor oko 20 asistenata, a u toku su procedure u vezi s izborom u prvo akademsko zvanje – asistenta”, kazali su u Rektoratu.

Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS, kazao je da je ovo najveći talas zapošljavanja u posljednjih desetak godina na Univerzitetu.

“Stotinu novih asistenata trebalo bi da bude raspoređeno na javnim univerzitetima u RS do kraja godine”, kazao je Savić i podsjetio da su zahtjevi studenata bili da najbolji studenti automatski ostaju na fakultetu kao asistenti.

(Nezavisne)

Prethodni članakDrvoprerađivači se ne mogu dogovoriti: Iz RS traže zabranu, u FBiH uvođenje taksi
Naredni članakOblačno sa snijegom