​Facebook već godinama muči isti problem – njegovi korisnici su sve stariji, a mlađim generacijama jednostavno nije dovoljno zanimljiv. Uprkos svim promjenama koje su iz Mete proteklih godina uveli na Facebook, čini se da još nisu pronašli onu pobjedničku formulu koja će ih ponovo lansirati na tron najpopularnije društevene mreže među mladima.

Ali, to ih ne sprečava da pokušavaju. U tek objavljenoj “viziji budućnosti Facebooka”, osvrnuli su se na proteklih 20 godina te društvene mreže i najavili kako vide njenu budućnost u sljedećih 20 godina.

“Dok razmišljamo o sljedećih 20 godina, fokusirani smo na dvije velike stvari: izgradnju sljedeće generacije društvenih medija za mlade i oslanjanje na nove mogućnosti proizvoda koje omogućuje AI”, stoji na službenom blogu.

Ističu kako je Facebook i dalje “mreža za sve”, ali su napravili “značajne promjene” vodeći se potrebama i željama mlađih generacija.

“Nadogradili smo naše tehnologije rangiranja Reels i Feed kako bismo učinkovitije davali preporuke. Izumili smo novu arhitekturu modela – koja može vrlo učinkovito učiti iz velikih skupova podataka – i dovela je do značajnih poboljšanja u našem pilotu s Facebook Reelsima. Tokom sljedeće godine ili tako nešto, ova napredna tehnologija preporuka pokretaće više proizvoda, uključujući naš cijeli video ekosistem i naše preporuke Feeda. Do kraja 2026. naš je cilj imati najbolju svjetsku tehnologiju preporuke. Osim toga, takođe gradimo jednu od najboljih svjetskih kolekcija otvorenih modela, alata i resursa za generativni AI s Meta Llamom. Generative AI stvara još više prilika za društvena otkrića na Facebooku pomažući vam da dublje istražite stvari koje pronađete. Recimo da ste na Facebooku naišli na recept za kolač od sira od jagoda. Klikom na taster možete pitati Meta AI kako napraviti verziju bez mliječnih proizvoda i odmah ćete dobiti odgovor”, stoji na blogu.

Naglasak su stavili i na video sadržaj.

“Napravili smo i poboljšanja u videoiskustvu na Facebooku, uključujući ažurirani video player preko cijelog zaslona i klizač za preskakanje u dužim videozapisima. Ovaj player sada se pojavljuje globalno. Dodali (smo) mogućnost brzog slanja videozapisa osobama do kojih vam je stalo, bilo na Facebooku ili putem druge platforme poput WhatsAppa”, dodaju.

Ali, kako bi imali dovoljno video sadržaja, u Facebooku su shvatili da moraju i video kreatore nekako podstaći da ga stvaraju. Tako su predstavili “Profesionalni način rada” koji je dizajniran za one koji žele objavljivati svoj sadržaj javno i tako povećati broj pratilaca.

“Takođe smo razvili naš model isplate kako bismo plaćali kreatorima na temelju uspješnosti njihovog sadržaja na Facebooku, pojednostavljujući način na koji kreatori zarađuju i proširujući mogućnosti unovčavanja na sve formate – fotografije, videozapise i tekst”, ističu, a prenosi “Zimo“.

Foto: PrintScreen/Twitter

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKako povezati PS5 kontroler sa vašim iPhoneom i iPadom
Naredni članakSedam razloga zbog kojih morate jesti krastavce