Strategija EU za zapadni Balkan, koja će biti predstavljena danas u Strazburu, predstavlja novu viziju kuda ide region do 2025. godine, istakli su u Briselu visoki zvaničnici Unije.

Predstavnici EU ističu da se politika proširenja ne mijenja, s obzirom na to da se tokom prošlih decenija pokazala kao veoma uspješna, zbog čega i ima jedinstvenu podršku da bi se partnerima sa Balkana pomoglo da u političkom i ekonomskom smislu dostignu standarde EU.

Visoki zvaničnici EU navode da bi neki od partnera sa Balkana do 2025. godine mogli biti spremni za članstvo, a sama Strategija trebalo bi da bude shvaćena kao “otvorena vrata” i istorijska prilika. Strategija predviđa usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije, posebno u vezi sa pitanjima migracija kao i sa pitanjem infrastrukturnog povezivanja. Na evropskom putu zemalja Balkana trenutno vode Crna Gora i Srbija, što ne znači da ih i ostale zemlje ne mogu sustići, a region se mnogo promijeno u odnosu na devedesete godine prošlog vijeka.

Predstavnici EU ističu da BiH ima perspektivu da dobije kandidatski status, ali da mnogo zavisi od političke volje, što je jasno stavljeno do znanja na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini. Naglašen je značaj razgovora u okviru odgovaranja na Upitnik Evropske komisije u koji su uključeni svi nivoi vlasti i predstavici EU očekuju odgovore na 15.000 do 16.000 stranica.

Crna Gora je trenutno predvodnik zemalja regiona na putu ka EU, s obzirom na to da je od 2012. godine otvoreno 30 poglavlja u pregovorima. Slijedi Srbija koja treba da nastavi sa dijalogom Beograda i Prištine, Albanija čiji priorit treba da bude reforma pravosuđa, ali i ostale zemlje regiona koje sve imaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno, formalizovan odnos sa EU u smislu pridruživanja.

EU je kako, su istakli visoki zvaničnici, ključni partner zemalja regiona kao najveći investitor i donator. Kada je riječ o uticaju Rusije i Kine, predstavnici EU ističu da nije tajna da su mnogi aktivni na zapadnom Balkanu, što samo po sebi nije problem. Rusija, kako je rečeno, u pogledu investicija nije igrač, dok Kina kroz svoju agendu “16 plus jedan” ulaže i u zemlje članice Evopske unije.

U Delegaciji EU u Sarajevu danas će biti upriličen prenos konferencije za medije iz Strazbura, gdje će Mogerinijeva i komesar za pregovore o proširenju Јohanes Han predstaviti Stragiju za zapadni Balkan.

Izvor: SRNA

Prethodni članakDoboj – Pljačkaši stigli iz Hrvatske
Naredni članakU Sarajevu sastanak o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd