Regulatorno tijelo Evropske unije za tehnologiju u kontaktu je s vlasnicima aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Razlog je to što se EU približava donošenju ključnih kriterijuma korišćenja onlajn sadržaja, saopštila je danas Evropska komisija.

Pravila bi mogla da budu podložna strožijim zahtjevima u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), koji se primjenjuje od prošle godine, prenio je Rojters.

Ovaj zakon važi za sve onlajn distributere i platforme, ali sa dodatnim obavezama prema visokotehnoloških kompanija, s ciljem da učine više na kontroli nelegalnog i štetnog onlajn sadržaja na svojim platformama, prenosi Tanjug.

Telegram je imao 41 milion korisnika u EU u šest mjeseci (do februara), navela je kompanija na svom veb-sajtu. To je ispod praga DSA od 45 miliona, što je granica ulaska u red veoma velikih onlajn platformi (VLOP), koje bi morale da se pridržavaju strožijih obaveza.

Evropska komisija potvrdila je kontakte sa Telegramom uz obrazloženje da izvršna vlast EU prati razvoj digitalnih usluga.

Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Snap, Pinterest, TikTok, Zalando i tri porno vebsajta su među 18 onlajn platformi koje su već označene kao VLOP, navodi Rojters.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakVolkswagen povlači gotovo 80.000 ID.4 modela
Naredni članakU Njemačkoj se počela točiti nova vrsta dizela: Pogledajte kakvo gorivo je u pitanju