Evropska komisija objaviće danas izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu BiH koja je proteklih mjeseci usvojila pet zakona koji su dio 14 prioriteta Evropske unije.

Međutim, po ocjenama Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OESS) i Savjeta Evrope, neki od njih nisu usklađeni s EU.

S druge strane, još uvijek nema konsenzusa o ključnim zakonima, kao što su zakoni o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH. Takođe, Evropska unija od Bosne i Hercegovine traži i usklađivanje spoljne politike s Briselom.

Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. godine dobila status kandidata te je naglašeno kako se na tom putu mora ispuniti nekoliko važnih uslova kao i usvajanje tzv. evropskih zakona.

Kako je naglašeno, kolegij komesara raspravljaće o izvještajima o napretku u zemljama Zapadnog Balkana, ali i Turske, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Kako navodi list “Politiko” predsjednica Komisije Ursula von der Lajen i njenih 26 kolega sastaju se jutros kako bi razgovarali o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i BiH, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU.

Šefovi kabineta komesara, koji su se u ponedjeljak okupili na sedmičnom koordinacionom sastanku Hebdo, već su se složili oko velikih pitanja koja će biti obuhvaćena u današnjem izvještaju o proširenju: Oni će preporučiti liderima EU da otvore pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom pod uslovima da te zemlje vrše reforme vladavine zakona, rekli su zvaničnici. Oni će takođe preporučiti vladama EU da Gruziji dodijele status kandidata, rekla su dva zvaničnika.

Međutim, šefovi kabineta nisu uspjeli da se dogovore da li će otvoriti pristupne pregovore s BiH, rekli su zvaničnici,  dodajući da će komesari danas morati odlučiti da li će Sarajevu ispuniti istu želju kao Kijevu i Kišinjevu ili će preporučiti otvaranje pregovora u nekoj kasnijoj fazi, sve dok se provedu reforme o vladavini prava.

Glasine da će Komisija dati zeleno svjetlo Sarajevu, navodi “Politiko”, izazvale su pometnju među nekoliko zemalja EU, koje su tvrdile da je nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Sa druge strane, neki zvaničnici su rekli da bi Komisija mogla biti optužena za dvostruke standarde ako bi otvorila pregovore o pridruživanju s Kijevom, ali ne i sa Sarajevom.

Iako ni Kijev ni Sarajevo nisu spremni kada je riječ o vladavini prava i transparentnim vlastima, diplomate su napomenule da, dok je Ukrajina uložila napore da se približi standardima EU, situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršala i stoga ne treba biti nagrađena.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 07.11.2023. godine
Naredni članakPrijave za bespovratna sredstva podnijelo više od 1.500 poljoprivrednika