Ove godine, jedan od ciljeva EVROPOL-a je bio da se identifikuju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u EU, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže koje se bave trgovinom ljudima, saopšteno je iz ove organizacije.

Dio velike međunarodne operacije kodnog naziva “Global Chain” bile su Srpska i FBiH, odnosno službenici policijskih organa, koji su EVROPOL-u pomogli prilikom realizaciju ove akcije.

Između trećeg i devetog juna, 39 zemalja širom svijeta sudjelovalo je u “EMPACT” danima zajedničke akcije protiv trgovine ljudima. Predvođena Austrijom i zajedno sa Rumunijom, EVROPOL-om, FRONTEKS-om i INTERPOL-om, operacija kodnog naziva “Global Chain” rezultovala je hapšenjem 219 osoba i identifikacijom preko 1.374 žrtve, uključujući 153 djece.

– S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, akcijska sedmica je bila fokusirana na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja – saopštio je EVROPOL.

Rezultati ovih zajedničkih dana akcije stigli su ne samo do nadležnih, već i do mnogih drugih eksternih aktera koji bi mogli imati ulogu u smanjenju broja žrtava trgovine ljudima.

Pored borbe protiv trgovine djecom i najopasnijih kriminalnih mreža, ovaj međunarodni napor za provođenje zakona vidio je nekoliko ciljanih žarišnih tački protiv trgovine ljudima širom svijeta. To je uključivalo akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini.

Tokom inspekcija provedenih širom svijeta, službenici bi sustavno tražili znakove trgovine ljudima, kao i krivotvorene dokumente, a zatim bi odmah uhapsili počinitelje i zaštitili žrtve.

Inspekcije su rezultirale i pokretanjem nekoliko novih istraga. U cilju unakrsne provjere podataka i omogućavanja razmjene informacija između učesnika, uspostavljen je koordinacioni centar u sjedištu FRONTEKS-a u Varšavi, Poljska. Zajedno sa stručnjacima iz svake zemlje, osoblje FRONTEKS-a, EVROPOL-a i INTERPOL-a pomoglo je u koordinaciji velikih akcija, koju je podržao projekt EU4FAST.

U posebno jezivom slučaju, policajci Policijske uprave Szabolcs-Szatmacute-Bereg uhapsili su mađarski bračni par jer je natjerao šestero svoje djece na seks, kao i da prosjačenje na ulici.

– Maloljetna djeca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od vlastitih roditelja, a njihov otac ih je napadao motkama, kaiševima i golim rukama. Službenici su zatekli djecu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezavši ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su ponudili svoju djecu drugim osobama u susjedstvu da imaju seks uz naplatu. U potvrđivanju seksualnog zlostavljanja i svjedočenju traumatizirane djece uključeni su sudski, medicinski i psihološki stručnjaci, koji su od tada zaštićeni i smješteni u hraniteljstvo – naveo je EVROPOL.

Službenici mađarskog Nacionalnog istražnog biroa za trgovinu ljudima raspoređeni su u Austriju radi zajedničkih policijskih provjera s apripadnicima Austrijske kriminalističke obavještajne službe i Pokrajinskih odjela kriminalističke policije.

Timovi su izvršili ciljane provjere u ustanovama na “crvenom svjetlu”, fokusirajući se na mađarske seksualne radnice. EVROPOL je omogućio i finansijski podržao ovu razmjenu osoblja.

Službenici Brigade Galati za borbu protiv organiziranog kriminala rumunske policije uhapsili su jednog osumnjičenog za regrutaciju maloljetnih žrtava iz nepovoljnih sredina, prisiljavajući ih na prosjačenje i seksualnu eksploataciju.

Prikupljeni prihod je zadržao trgovac, koji je fizičkim nasiljem kontrolisao svoje žrtve. U raciji provedenoj tokom akcije, policajci su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretresanih lokacija, policijski službenici su pronašli i zaplijenili razne narkotike.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 19 beba; U Doboju na svijet došlo troje mališana
Naredni članakLalić: Otkupna cijena pšenice mogla bi biti do 40 pfeniga po kilogramu (VIDEO)