Strategija za Zapadni Balkan značajan je dokument i pokazuje da Evropa ovog puta misli ozbiljno, te da želi otvoriti perspektivu zemljama ovog regiona, poručio je u izjavi za Vijesti. ba član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Stekao sam utisak da je po prvi put EU ozbiljnija kada je u pitanju evropski put Zapadnog Balkana. Ranije sam bio svjedok lijepih riječi, a iza zatvorenih vrata vrlo jasnog straha od proširenja i vrlo jasne rezerve. Čak sam bio prisutan kada su ključni ljudi Unije rekli da nakon Hrvatske decenijama neće biti proširenja. Stoga smatram da je Strategija vrlo važan dokument u rangu sa svojevremeno Solunskom deklaracijom. Ona pokazuje iskrenu opredijeljenost Evrope da zemlje Zapadnog Balkana vidi u EU u nekoj perspektivi”, kazao je Ivanić.

Kako je istakao, EU očito smatra da Srbija i Crna Gora sada imaju najveće šanse i da će one biti sljedeće zemlje članice.

“Bilo je potpuno realno da u Strategiji nema datuma za BiH, jer EU još nije ušla u proces odgovora na naš zahtjev da dobijemo status kandidata. Ne može to uraditi, jer još nije predat odgovor na Upitnik Evropske komisije. Nikada nisam bio podložan tome da dajem velika obećanja, ali se ipak nadam da će to biti na vrijeme završeno. To nije do Evrope, nego je do nas. Ako budemo svoj dio posla radili brže, efikasnije i odgovornije, možemo to sustići”, mišljenja je Ivanić.

Odgovarajući na pitanje da li su aktuelni politički akteri u BiH ozbiljno opredijeljeni za evropske integracije, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kazao je da je to slučaj formalno, no da li je suštinski, veliko je pitanje.

“Mnogi aktuelni političari govore lijepo o Evropi, jer je to društveno prihvatljivo, ali mnogi od njih se ne bi znali snaći u evropskim institucijama, jer u tome ima mnogo manje manipulacije, zloupotrebe medija, te mnogo manje autokratske vlasti nego što je to slučaj ovdje. Kod nas su političari naviknuti da su važniji od institucija, a u EU su institucije te koje čine stabilnost. Dakle, formalno – svi smo za Evropu, suštinski – nisam siguran da svi istinski dijele evropske vrijednosti”, naglasio je Ivanić u razgovoru za Vijesti.ba.

Posljednje pojedinačne istupe u javnosti svojih kolega Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića nije htio komentarisati, ali je ocijenio da je atmosfera u Predsjedništvu narušena odavno, prije svega, prekršen je princip dogovoren na početku mandata da se u javnosti istupa samo sa usaglašenim stavovima.

“Uvjeren sam da svojim djelovanjem nisam tome doprinio. Prema mom mišljenju, taj osnovni princip narušen je nepotrebnim događajima u vezi sa popisom stanovništva, potpom nepotrebnom pričom o 9. januaru, te pokušajem revizije tužbe protiv Srbije. To su bile stvari koje su, prema mom mišljenju, pokazale da se princip ne poštuje. Nakon toga ušli smo u fazu u kojoj Predsjedništvo BiH neće praviti probleme u operativnom dijelu posla, dogovaraćemo i tehnički raditi stvari do kraja mandata, no povjerenja, koje smo na samom početku imali, definitivno nema”, zaključio je Ivanić.

(Vijesti)

Prethodni članakSančes osuđen na 16 mjeseci zatvora u Španiji
Naredni članakPoslanici danas o novom kreditu