​Romantični partner je osoba koja bi nas trebala razumjeti, čak i kada nas drugi možda ne razumiju. Ipak, neki partneri nemaju sposobnost da razmotre našu perspektivu ako vjeruju da su u pravu. Često se neprestano svađaju dok se ne predamo zbog frustracije. Nespremnost partnera da ima dosljednu empatiju prema nama obično se javlja na tri načina, tvrdi terapeutkinja Erin Leonard. Pobliže je objasnila na koje načine možemo prepoznati nedostatak empatije kod partnera.

1. Ignorisanje vaših osjećaja

To se može manifestovati, na primjer, kroz zanemarivanje briga koje izražava jedan partner, objašnjava Leonard.

“Kada jedan partner pokazuje nedostatak razumijevanja prema osjećajima drugog partnera, to može biti štetno za vezu. Taj nedostatak empatije stvara razdor u odnosu”, kaže terapeutkinja za Psychology Today.

2. Odbacivanje vaših osjećaja

“Odbacivanje osjećaja drugi je način na koji partneru nedostaje empatije. To može značiti da vas partner ignoriše kada artikulišete osjećaj koji mu se ne sviđa”, navodi Leonard. Takođe, odbacivanje osjećaja može značiti izbjegavanje dubokih i važnih razgovora, što negativno utiče na vezu.

3. Osuđivanje zbog prepoznavanja osjećaja

Razgovor je ključan za zdravu i srećnu vezu. Dakle, važno je razgovarati i o “negativnim” osjećajima, poput tuge, ljutnje, nesigurnosti i slično. Problem nastaje kada nas partner, umjesto da poštuje što smo priznali svoje osjećaje, tjera da se stidimoo što smo ih priznali, ističe terapeutkinja.

“Vaše emocije su ono što vas čini jedinstvenim čovjekom. Partner koji odbija vaše pravo na izražavanje emocija, partner je koji je emocionalno nedostupan. Međutim, partner koji pokušava razumjeti i poštovati vaše brige i osjećaje, može biti osoba kojoj možete vjerovati i ostati bliski”, zaključila je Leonard.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakMicrosoft Edge dobija novu važnu funkciju
Naredni članakEvo koja hrana povećava proizvodnju kolagena