Ako su vam dosadile stare keramičke pločice, a trenutno nemate novca da ih promijenite, vrlo lako možete da ih prefarbate i tako im “produžite život”.

Farbanje pločica je način da svojoj kuhinji ili kupatilu date novi, moderan izgled za relativno malo novca.

Bojenje keramičkih pločica se sastoji iz tri dijela: čišćenje, premazivanje odgovarajućim predpremazom i nanošenje boje.

Čišćenje je izuzetno važno u ovom postupku. Pločice je potrebno prvo oprati jakim deterdžentom kako bi se uklonila sva prljavština i naslage kamenca.

Potom pločice treba prebrisati alkoholom i ostavite ih da se dobro osuše. Ako na pločicama postoje naslage koje ne možete da skinete, upotrijebite razređivač na vodenoj bazi.

Potom slijedi nanošenje određenog predpremaza koji se na pločice stavlja da bi se na njih lakše primila boja. Obično ih ima u bijeloj i u sivoj boji.

Sada na djelo stupa vaša mašta i slikarsko umijeće. Ukoliko niste mnogo vješti, izaberite jednostavan motiv ili pločice jednostavno ofarbajte u jednu ili više boja. Najbolje je da najprije bojenje isprobate na nekoj staroj pločici, da vidite koliko treba da uronite četkicu u boju a da ne kaplje i da ostavlja ravnomjeran trag. Tek tada pređite na pločice u kuhinji. Radite polako i pažljivo da biste lijepo ofarbali pločice i da bi izgledale kao da ste ih baš takve kupili u radnji.

Sušenje Pločice nemojte da perete ili da prislanjate stvari na njih bar nekoliko dana, da bi se dobro osušile i da vam ne bi odmah oštetile boju.

Boja u dva sloja Boju treba nanijeti u dva ili tri sloja, a ako hoćete da vam pločice poslije toga budu sjajne, kada se osuše pređite preko njih specijalnim premazom.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakInstagram testira novu funkciju Flipside
Naredni članakOvo voće je veoma korisno, ali i vrlo nezdravo ako ne pazite