EUFOR-u nisu dostavljeni dokazi ili informacije koje bi potvrdile prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova u BiH, naveli su iz EUFOR-a.

– Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u bezbjednosnu situaciju u BiH – navodi se u odgovoru EUFOR-a na pitanje Srne o izjavi ministara odbrane u Savjetu ministra Zukana Heleza da u BiH “postoje određene snage koje su potpuno dovoljne, osim EUFOR-a, da osiguraju potpunu bezbjednost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da bude sigurna”, za koje nije želio da se izjasni čije su.

Osim načina za prikupljanje podataka i sredstava koji ima na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u vlasti u BiH, od lokalnog do nivoa BiH, koji se bave bezbjednosnim pitanjima.

– Јoš jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa vlastima u BiH kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne bezbjednosne prijetnje. EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja bezbjednog i stabilnog okruženja – ističu iz EUFOR-a.

Saradnja EUFOR-a sa predstavnicima vlasti u BiH je od ključnog značaja kako bi se obezbijedio proaktivan i usklađen odgovor na bilo koji izazov, navode iz EUFOR-a i dodaju da ostaju čvrsto posvećeni bezbjednosti u regionu.

– EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje /LOT kuće/ koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućava da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identifikuje bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju – napominju iz EUFOR-u.

EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj bezbjednosne situacije i održava tijesne veze sa partnerima u vlasti u BiH, dodaje se u odgovoru uz napomenu da ostaju posvećen snažnom partnerstvu sa BiH.

Helez je izjavio za da u BiH “postoje određene snage koje su potpuno dovoljne, osim EUFOR-a, da osiguraju potpunu bezbjednost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da bude sigurna”.

– Mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo, šta imamo u BiH da budu mirni i spokojni, da nema nikakvih problema – rekao je Helez.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVišković-Organizacija starješina: Prioritet zaštita i očuvanje Srpske
Naredni članakDOBOJ: Tri lica povrijeđena u sudaru dva vozila