Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Sarajevu da je budućnost BiH i svih zemalja zapadnog Balkana u EU, te posebno naglasio namjeru SAD da budu i politički i ekonomski partner BiH i zemljama regiona u jačanju ekonomije i regionalnom ekonomskom povezivanju.

Na sastanku sa članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Eskobar je naglasio da SAD podržavaju sve regionalne inicijative čiji je cilj ekonomsko i infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

U osvrtu na aktuelnu političku krizu u BiH, Eskobar je naveo da SAD i EU čvrsto stoje na pozicijama očuvanja mira u BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma koji ne može biti unilateralno promijenjen.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i Bakir Izetbegović i predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda Lidija Bradara u ime predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, upoznati su sa ključnim stavovima institucija SAD u vezi sa aktuelnom situacijom i budućnošću BiH i cijelog regiona.

Članovi kolegijuma oba doma iznijeli su svoje poglede i stavove u vezi sa aktuelnom političkom krizom, naglašavajući potrebu očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, Ustava BiH i dostignutog stepena reformi na putu BiH ka EU, te unutrašnjeg dijaloga kao načina za rješavanje svih spornih pitanja, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Izražavajući zajednički stav o potrebi bržeg kretanja BiH ka EU, članovi kolegijuma oba doma parlamenta BiH zatražili su snažniju podršku SAD u vezi s procesom evropskih integracija i dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU.

U razgovoru članova kolegijuma oba doma sa Eskobarom učestvovao je i ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakDodik: Ukidanje Vijeća naroda u Srpskoj i povratak stare pozicije Parlamentu
Naredni članakNovitović: Sve rijeke u koritima, potreban najviši nivo opreza