BIJELJINA – Voda zagađena otrovnom materijom koja je danas istekla u rijeku Spreču iz postrojenja Fabrike iz Lukavca bi, prema procjenama Republičke uprave Civilne zaštite /RUCZ/, prirodnim tokom Sprečom mogla da dospije u Republiku Srpsku, u regiju Doboj, a potom nizvodno Bosnom sve do ušća u rijeku Savu, rekao je Srni portparol RUCZ Željko Stojanović.

– Apelujemo da stanovništvo, posebno vlasnici bunara uz rijeku Bosnu ne koriste vodu iz te rijeke dok na teren ne izađu nadležne ekipe, uzorkuju vodu – izjavio je Stojanović Srni.

On je naveo da je RUCZ o akcidentu obaviještena danas poslije podne, te da je neophodno da na teren prvenstveno izađu inspektori Inspektorata za vode Republike Srpske i nalože dalje aktivnosti.

– Inspektorat za vode je naša referentna tačka i ustanova na osnovu koje ćemo mi biti uključeni u sve što je potrebno. Očekujemo da kolege iz Federacije BiH izađu u javnost sa informacijama šta se tačno dogodilo i zašto se otrovna materija izlila u Spreču. Na nama u Republici Srpskoj je da uradimo ono što je do nas i da se zaštitimo – kaže Stojanović.

U Fabrici “Sisecam soda” iz Lukavca danas je pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

(IZVOR: SRNA/Srpskainfo)

Prethodni članakUpozorenje: Velike količine taloga iz fabrike se izlile u rijeku Spreču !
Naredni članakUPOZORENJE CIVILNE ZAŠTITE ZA GRAD DOBOJ !