Nastojaćemo da preko ministarstva i ostalih institucija na svaki način bude pružena pomoć desetorici pripadnika Vojske Republike Srpske iz Novog Grada koji su pred Sudom BiH prvostepeno osuđeni na više od 160 godina zatvora po otužnici za ratni zločin, dok se drugi minimalno kažnjavaju, poručio je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

– Kao ministru, ali prije svega kao borcu, veoma mi je žao i ne mogu se pomiriti sa činjenicom da se ne mogu ni prebrojati godine na koje su osuđeni srpski vojnici pred sudovima u BiH, dok se drugi minimalno kažnjavaju – istakao je Egić.

Egić je konstatovao da je odavno već jasno da se ratni zločini koje su počinili mudžahedini, paravojne formacije i drugi koji su ratovali na strani takozvane Armije BiH, umanjuju, njihovi zločinci se oslobađaju, dopušta im se da pobjegnu iz zemlje, ili dobijaju minimalne kazne.

– Kada su u pitanju srpski borci, njih mahom nevino optužuju i na osnovu lažnih optužnica dobijaju maksimalne kazne – naglasio je Egić.

Egić je dodao da još nije dobio zahtjev Boračke organizacije Novi Grad u kojem se traži da se tim ljudima pomogne.

Nakon što je Sud BiH izrekao prvostepenu presudu kojom su desetorica optuženih u predmetu “Ranko Balaban i drugi” za zločine u tadašnjoj opštini Bosanski Novi osuđeni na ukupno 162 godine zatvora, iz Boračke organizacije Novi Grad traže od institucija Republike Srpske da se Srbima osuđenim za ratne zločine omogući fer i pravično suđenje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Razvojnu šansu s kineskim kompanijama iskoristiti na najbolji način
Naredni članakObjavljeni rezultati konkursa za dodjelu subvencija kamatne stope na stambene kredite