Mjesečni borački dodatak u Republici Srpskoj moći će ostvariti oko 194 000 boraca, a to je omogućeno je to Uredbom Vlade Srpske, kojom je starosna granica za primanje mjesečnog dodatka spuštena sa 60 na 45 godina, rekao je za Radio Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

– Iznos boračkog dodatka od početka naredne godine biće povećan sa sadašnjih 2,2 KM na tri marke po mjesecu. Za te namjene Vlada će u narednoj godini izdvojiti 228 miliona KM – istakao je Egić.

Dodaje da je planirani budžet za Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite za narednu godinu uvećan je za 121 milion maraka u odnosu na ovogodišnji rebalans, a iznosi oko 480 miliona.

– Najveća izdvajanja su za boračke kategorije.Pravo na borački dodatak ostvaruju borci od prve do sedme kategorije, ali samo oni koji su bili u zoni borbenih dejstava. Mi smo dali instrukcije lokalnim odjeljenjima za boračko – invalidsku zaštitu da se povede računa o broju tih mjeseci, s obzirom da je to ono što se plaća – napomenuo je Egić.

Važno je naglasiti, istakao je Egić u emisiji “Zajednički talas” i da niko od boraca neće biti oštećen, te da isplata kreće već u narednom mjesecu, u odnosu na mjesec u kojem je predat zahtjev.

Kaže, da u narednoj godini nisu planirana smanjenja izdvajanja ni po kojem osnovu, te da će sve biti realizovano onako kako je planirano.

Egić je naveo i da su, osim za borački dodatak, povećana izdvajanja Ministarstva i za invalidnine, za unapređenje položaja boraca sa navršenih 65 godina, kupovinu ortopedskih pomagala, kao i za isplatu jednokratnih pomoći.

– Vlada Republike Srpske je odgovorna i vodi računa o borcima koji su stvarali Republiku Srpsku, te ćemo nastaviti da unapređujemo status ove populacije. S tim u vezi, očekuje se i da krene isplata nepovratnih novčanih sredstava u iznosu od osam hiljada maraka. Riječ je o nepovratnim sredstvima o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, za koje su pripadnici ove kategorije konkurisali 2019. godine. Za te namjene obezbijeđeno je 500 hiljada maraka – zaključio je Egić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBubić: Odbrana predsjednika Srpske podnijela žalbu Sudu BiH i novi zahtjev
Naredni članakDodik: Od lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH nikada ozbiljnih sagovornika