Šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić izjavio je Srni da je Srpska kredibilan partner EU, ali da nije realno očekivati značajnije promjene odnosa Brisela prema Republici Srpskoj.

Đuragić je rekao da je Predstavništvo, kao i ranijih godina bilo i biće servis institucijama Republike Srpske u Briselu i njenim predstavnicima.

On je istakao da je Predstavništvo radilo i radiće na predstavljanju Republike Srpske kao kredibilnog partnera u političkim i ekonomskim procesima, kao i drugim oblicima međunarodne saradnje.

– U tom smislu sve aktivnosti su jednako važne i ne bih davao prioritet jednih nad drugim – naglasio je Đuragić.

Govoreći o odnosu Brisela prema Srpskoj, on je naveo da postoje određeni uslovi koji se postavljaju pred Srbe.

– Vrlo je prosto. Pritisak na Srbe i Republiku Srpsku od Zapada i samim tim i Brisela bi se mogao smanjiti čim se odlučimo da uvedemo sankcije Rusiji, priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, preuzmemo na sebe svu krivicu za ratove devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Јugoslavije, pristanemo na centralizaciju BiH i sprovedemo još par zahtjeva koji će se pojaviti usput. Da li vi znate nekoga ko je spreman to uraditi i da li bi državljani Republike Srpske to prihvatili? – upitao je Đuragić.

Do tada, naveo je Đuragić, nije realno očekivati značajnije promjene u odnosu prema Republici Srpskoj.

Foto: rtrs.tv

Izvor. SRNA

Prethodni članakStudija utvrdila: Samoća je dobra za mentalno zdravlje
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 10.12.2023. godine