Dugovanja preduzeća Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske nastavila su da rastu i u prošloj godini su dostigla 476,9 miliona maraka, što je za 24,6 miliona maraka više nego u istom periodu 2016. godine, podaci su Fonda PIO. Ekonomisti kažu da je naplata nagomilanih dugovanja upitna. S druge strane, premijerka Željka Cvijanović uvjerava da je budžet stabilan i za sutra najavljuje isplatu penzija.

477 miliona maraka koje poslodavci duguju Fondu PIO i loša naplativost nagomilanog duga, za premijerku Srpske Željku Cvijanović ne predstavlja problem. Ona tvrdi da je budžet Srpske stabilan, likvidan i ažuran u plaćanju budžetskih obaveza.

„Nemamo više finansijskih problema u prethodnih mjesec-dva, čak smo i nekoliko puta odustajali od planiranog zaduženja, jer nam taj novac nije potreban. Mogli ste da primijetite da neke obaveze izvršavamo ranije i ovo je možda prilika, iako je Dan policije, da kažem da će već nekoliko mjeseci zaredom naši penzioneri dobiti svoje penzije prije predviđenog roka, a to će biti sutra umjesto sledećeg utorka“, izjavila je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

S druge strane Fond PIO grca u dugovima. Prema njihovim podacima najveći dužnici po osnovu doprinosa između ostalih su Univerzitetsko-klinički centar Srpske sa 38,1 milion maraka, Željeznice Srpske sa 15,1 milion, Bolnica Sveti apostol Luka iz Doboja 12,1 milion i Bolnica Istočno Sarajevo sa 11,5 miliona maraka duga. Ekonomisti upozoravaju da je naplativost tolikih dugova skoro nemoguća i da je potrebno odvojiti obaveze koje su realno naplative od onih koje su nenaplative.

„Nerazumno je da niko nije odgovarao zbog toga, jer to je zakonska obaveza. Ne možete isplatiti plate, a da ne uplatite doprinose za PIO i za zdravstvo. Da li je odgovoran Upravni odbor koji mnogi zaboravljaju da postoji u tim firmama gdje su postavljeni stranački ljudi? Zašto nisu kontrolisali? Zašto nisu tražili odgovornost direktora?“, pita Siniša Vukelić.

U opoziciji napominju da su javna preduzeća i javne ustanove postale isključivo i samo sigurne baze za stranačko zapošljavanje. Ne radi se na povećanju proizvodnje i poboljšanju uslova rada, a neplaćanje obaveza u javnim preduzećima se nagrađuje, umjesto da se kažnjava.

„Sve dok se to dešava u Srpskoj mi ćemo imati ovakvo stanje. Mislim da je ovde neophodna prije svega racionalizacija i ušteda sredstava u svim nivoima, svođenje broja radnika na optimalan nivo, jer ne može 80 hiljada radnika koji nešto rade i proizvode da nahrane ogromnu administraciju od 120 hiljada budžetlija. Kad-tad će doći do sloma kompletnog sistema“, objašnjava Miroslav Brčkalo iz PDP-a.

Zdravko Krsmanović iz NDP-a smatra da je osnovni problem u tome što javna preduzeća ne rade u javnom interesu već isključivo u partijskom i za interes pojedinaca. On dodaje da neko tada mora da trpi, a u tom slučaju trpe građani koji očekuju uslugu koja će biti optimalna i trpi država koja ne dobija adekvatne prihode koje treba da dobije od javnih preduzeća.

Među milionskim dužnicima po osnovu doprinosa su i trebinjski „Novotex“ u stečaju sa 8,5 miliona maraka duga, Univerzitetska bolnica Foča koja duguje 8,3 miliona, opšta bolnica Prijedor sa 5,6 miliona i „Kosmos“ iz Banjaluke sa dugom od 5,3 miliona maraka.

Najveću kočnicu prave preduzeća u stečaju od kojih se dugovanja vjerovatno neće nikad ni naplatiti.

BN televizija

Prethodni članakBiH na sastanku nesvrstanih
Naredni članakKodeks oblačenja u školama: Ozvonilo farmerkama i majicama bez rukava