Nakupljanje masnih naslaga može da dovede do koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara – ali postoji jedno uobičajeno voće koje može da pomogne u održavanju nivoa holesterola pod kontrolom.

Takozvani “dobar holesterol” pomaže našem tijelu da pravilno funkcioniše, ali prekomjeran nivo “lošeg holesterola” i drugih materija mogu da dovedu do stvaranja plakova u arterijama, povećavajući rizik od koronarne bolesti, srčanog i moždanog udara.

Nezdrava ishrana može da dovede do stvaranja ove beskorisne vrste masnoće u krvi u našem tijelu.

Holesterol se proizvodi u jetri, a takođe može da uđe u krvotok nakon konzumiranja hrane sa visokim udjelom zasićenih masti, poput jagnjetine, svinjetine, govedine i živine sa kožom.

Ova vrsta masti takođe se nalazi u punomasnom mlijeku, kao i mliječnim proizvodima dobijenim od njih, kao što su maslac, sir i sladoled. Zasićene masti se nalaze čak i u palminom i kokosovom ulju.

Koje namirnice mogu da smanje holesterol?

Postoji određeno voće koje bi trebalo da jedemo svakodnevno. U pitanju je jabuka.

“Jabuke su nutritivno bogato voće koje sadrži deset posto vašeg dnevnog unosa vitamina C, uz bakar, vitamin K i vitamin E. Jedna jabuka dnevno je odlična navika za zdravo srce jer ne samo da pektin (vrsta topivih vlakana) pomaže u snižavanju holesterola, već su polifenoli u voću povezani s nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara”, objasnila je nutricionistkinja Eli Brečer.

To je potvrđeno i istraživanjem objavljenim u četvorogodišnjoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition. Studija je pokazala da konzumiranje dvije jabuke dnevno može znatno da smanji nivo holesterola.

Istraživanje je sprovedeno na 40 ispitanika koji su jeli par jabuka svaki dan tokom dva mjeseca, a rezultat je pokazao da im to pomaže u smanjivanju nivoa holesterola.

Istraživači su takođe otkrili da ljudi imaju zdravije, opuštenije krvne sudove nakon svakodnevnog konzumiranja jabuka, što rezultira sličnim učinkom kao i druga hrana koja sadrži prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDa li je zdravija dinja ili lubenica?
Naredni članakDOBOJ: Otvorena dokumentarna izložba fotografija Srpskog crkvenog pjevačkog društva „Bogoljublje” (FOTO/VIDEO)