Potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Stevan Drašković izrazio je zadovoljstvo Nacrtom zakona o lovstvu Srpske, ističući da ovaj zakonski akt na kvalitetan način ispravlja određene nedostatke aktuelnog zakona.

Drašković je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu uoči javne rasprave o nacrtu ovog zakona da je jasno definisan status lovačkih udruženja, ali i uloga Lovačkog saveza Srpske.

– Na kvalitetan način je riješeno štete od divljači u saobraćaju, kao i na poljoprivrednim gazdinstvima. Sve je to regulisano precizno, tako da nije ostavljen prostor za bilo kakve manipulacije – naveo je Drašković.

Prema njegovim riječima, Nacrtom zakona predviđeno je da je kod bilo kakve saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovala divljač nadležna policijska stanica dužna da pozove predstavnika lovačkog udruženja koji će biti prisutan prilikom izrade zapisnika koji, u suprotnom, neće biti validan.

Drašković je zahvalio resornom ministarstvu, Vladi Republike Srpske i ljudima koji su radili na izradi ovog nacrta zakonu.

Načelnik Odjeljenja za lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić rekao je da je izrada novog zakona pokrenuta na inicijativu Lovačkog saveza Srpske nakon što su uočeni određeni nedostaci i detalji koji nisu odgovarali korisnicima lovišta.

On je pojasnio da novi zakon suštinski i konceptualno ostaje isti po principu da je Republika Srpska vlasnik resursa, odnosno divljači i lovišta, a korisnici su i dalje uglavnom lovačka udruženja i privredni subjekti koji su registrovani za lovstvo.

– Novost u novom zakonu je jačanje uloge Lovačkog saveza koji su Vlada i resorno ministarstvo prepoznalo kao dobrog partnera u smislu asocijacije korisnika lovišta, tako da nam on može pomoći oko određenih problema u lovačkim udruženjeima i organima upravljanja. Predviđeno je da ovaj savez bude drugostepeni organ po pitanju rješavanja žalbi u određenim postupcima u okviru lovačkih udruženja – naveo je Zubić.

On je rekao da su Nacrtom predviđene olakšice i povlastice za udruženja kada je riječ o šteti u saobraćaju od divljači, što je bio jedan od razloga promjene zakona kako bi se zaštitili korisnici lovišta prilikom udesa u smislu plaćanja štete.

Dodatne pogodnosti, dodaje Zubić, ogledaju se i prilikom štete koju je prouzrokovao medvjed, pa je novim zakonom predviđeno se iz budžeta plaća veći iznos odštete u odnosu na korisnika lovišta.

– Povećana su ovlaštenja lovočuvara koji će moći koristiti foto-materijale i video-zapise kao dokaz na sudu. Nadamo se da ćemo na taj način kvalitetnije zaštititi divljač i svesti na minimalnu krivolov – rekao je Zubić.

Odgovarajući na pitanje da li je tokom jučerašnje javne rasprave u Bijeljini bilo nekih korisnih prijedloga, on je naveo da je bilo sugestija u vezi sa rješavanjem problema štetočina, prije svega pasa lutalica i mačaka, s obzirom na to da lovci po zakonu ne mogu uklanjati pse lutalice koji čine veliku štetu.

– Sada tražimo mogućnost da uvrstimo takav prijedlog uz neke prethodne procedure, gdje bi korisnici lovišta prethodno prvo morali obavijestiti azile i nadležne službe da zbrinu pse lutalice. Krajnja varijanta bi mogla biti odstrel u kontrolisanim uslovima –  rekao je Zubić.

On je dodao da bi prijedlog zakona o lovstvu trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri u martu ili aprilu.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj sutra isplata uvećanih januarskih penzija
Naredni članakNobilo: Kada je Dodik potpisao ukaz, “Šmitov” sporni zakon nije bio na snazi