Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, još jedan iz seta evropskih zakona.

Usvojenim zakonom naglašavaju se principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a BiH.

Izmjenama i dopunama se, između ostalog, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvodi obaveza sudija i tužilaca da prijave imovinu i interese, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Odredbama ovog zakona se, istovremeno, pojačava disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTS-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Јednom od usvojenih odredbi predviđeno je da Parlamentarna skupština BiH u roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona donese zakon o VSTS-u, koji će potpuno biti usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Prethodno su odbačena dva amandmana koja je predložio bošnjački delegat Šefik DŽaferović, tako da je usvojen identičan tekst koji je prethodno usvojio i Predstavnički dom BiH.

Prije glasanja ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza rekao je da su evropski predstavnici podržali usvajanje predloženih rješenja i najavio da će pravilnikom biti regulisane odredbe koje se odnose na sukob interesa.

Sjednica je završena glasanjem o ovom zakonskom prijedlogu koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u BiH iskorak je u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije koje je BiH obavezna da ispuni na putu ka narednoj fazi pridruživanja EU.

Usvajanje ovog zakona dogovoreno je na sastanku lidera vladajućih stranaka na nivou BiH održanom 22. avgusta u Istočnom Sarajevu.

Foto: rtrs.tvUstupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakNović: Јasno kome VSTS polaže račune
Naredni članakU Sarajevu sastanak delegacija stranaka partnera u vlasti na nivou BiH